Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Viedeň prerobí legendárnu ulicu Mariahilferstraße na nákupnú pešiu zónu!

Renovácia viedenskej ulice Mariahilfer Strasse - vizualizácia.
Renovácia viedenskej ulice Mariahilfer Strasse - vizualizácia. (Zdroj: wien.gv.at)

BRATISLAVA - Spoločná cesta pre autá, autobusy a bicykle. Žiadne parkovanie a pešia zóna po celej šírke ulice. Zhruba takto má po novom vyzerať známa viedenská ulica Mariahilfer Straße. Viedenský magistrát už okrem základných parametrov zverejnil aj vizualizáciu novej pešej zóny.

Mariahilferstraße je jednou z najznámejších ulíc Viedne a čaká ju rozsiahla prestavba. Z jej hlavnej časti sa má stať pešia zóna, do ktorej budú mať povolený vjazd iba zásobovacie vozidlá v čase od šiestej ráno do trinástej. Ďalšie dve sekcie ulice sa stanú kombinovanou zónou pre peších i vodičov. Rýchlostný limit sa zníži na 20 km/h a na ulici vytýčia tri miesta, ktorým na západ od nás hovoria Kiss&Ride. To sú miesta, kde môžete krátkodobo zastaviť, aby ste vysadili, alebo naložili spolucestujúceho.

Renovácia viedenskej ulice Mariahilfer
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: wien.gv.at)

Pozdĺž celej ulice budú vytýčené červené jazdné pruhy pre taxíky a hromadnú dopravu, kde však bude rýchlosť tiež obmedzená na dvadsiatku. Ten istý rýchlostný limit bude platiť aj pre cyklistov v kombinovanej zóne. V čisto pešej zóne sa cyklisti budú môcť pohybovať iba rýchlosťou chôdze.

Parkovanie majú z Mariahilfer Straße vytlačiť úplne, v jej bezprostrednom okolí však parkovacie miesta pribudnú.

Internetom sa šíria rôzne reakcie. Mnoho ľudí zámer chváli, no podľa niektorých príspevkov najviac šomrú ľudia, ktorí v oblasti trvalo bývajú a ktorým sa tak môže skomplikovať doprava.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu