Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

DPB podpísal zmluvu na dodávku električiek za takmer 37 miliónov eur

DPB podpísal zmluvu na dodávku električiek za takmer 37 miliónov eur
DPB podpísal zmluvu na dodávku električiek za takmer 37 miliónov eur (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Dopravný podnik Bratislava (DPB) podpísal so spoločnosťou Škoda Transportation zmluvu na dodávku pätnástich jednosmerných električiek v celkovej hodnote 36,75 milióna eur.

Nové električky by sa mali v uliciach hlavného mesta postupne objaviť do roku 2015. Súčasťou tendra je aj opcia na dodávku ďalších pätnástich električiek a opcia na údržbu vozidiel na obdobie 15 rokov. Dnes o tom informovala hovorkyňa DPB Agáta Staneková.

Jednosmerné päťčlánkové električky typu 29 T majú kapacitu 241 cestujúcich, z toho je 69 miest na sedenie. "Nové električky ponúknu predovšetkým komfortné cestovanie, sú kompletne vybavené klimatizáciou," priblížila hovorkyňa. Električky budú tiež disponovať kamerovým systémom so šiestimi vnútornými a šiestimi vonkajšími kamerami.

"Samozrejmosťou je aj prehľadný audiovizuálny a informačný systém vrátane zariadenia pre hlasovú komunikáciu medzi nevidiacimi cestujúcimi a vodičom," podotkla Staneková.

Pre ľudí so zníženou pohyblivosťou bude v električke pripravená výklopná plošina, pokračuje Staneková, a takmer celá električka bude koncipovaná ako nízkopodlažná. "Nové jednosmerné električky majú podvozok s rozchodom na 1000 mm a prvý a posledný podvozok sú plne otočné," vysvetlila s tým, že ich maximálna prevádzková rýchlosť je 65 km/h.

"Elektrická výzbroj sa nachádza na streche vozidla a pri brzdení dochádza k rekuperácii energie, čo spoločne s asynchrónnymi trakčnými motormi znižuje náklady na prevádzku i údržbu," dodala. Od roku 1996 ide podľa Stanekovej o vôbec prvý nákup úplne nových električiek pre DPB.

Podpisom tejto zmluvy ukončil dopravný podnik tri veľké obstarávania na nákup nových vozidiel – električiek aj trolejbusov, primárne financovaných z prostriedkov Európskej únie v rámci Operačného programu Doprava (OPD). "S využitím opcie príde k radikálnej obnove prestarnutého vozového parku mestskej hromadnej dopravy v Bratislave, ktorá by v prípade trolejbusov mala dosiahnuť takmer 100-percentnú obnovu a v prípade električiek približne polovičnú," povedal generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Spolu s 15 obojsmernými električkami s opciou na ďalších 15 električiek by tak mohla Bratislava získať v najbližších rokoch spolu celkovo 60 nových vozidiel. Do hlavného mesta pribudne aj 80 nových trolejbusov s opciou na ďalších 40 vozidiel.

DPB vyhlásil verejné obstarávanie na nové jednosmerné aj obojsmerné električky ešte vlani začiatkom novembra. Zelenú električkám a trolejbusom dalo ministerstvo dopravy. Šéf rezortu Ján Počiatek predtým zastavil projekt podzemného vlaku, odôvodnil to štúdiou realizovateľnosti, ktorá projekt neodporučila. Peniaze sa tak mali využiť na náhradné projekty v Bratislave a v Košiciach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu