Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Počasie stále nepraje, Tatranci už rátajú straty

„Takéto počasie si nepamätám!“ hovorí riaditeľ Tatranských lanových dráh Dušan Slavkovský.
„Takéto počasie si nepamätám!“ hovorí riaditeľ Tatranských lanových dráh Dušan Slavkovský.

VYSOKÉ TATRY - Takéto teplé počasie cez vianočné sviatky Tatranci ani nepamätajú!

Najmä podnikatelia v cestovnom ruchu túžobne očakávajú prvé mrazy a sneh. Zatiaľ im totiž takmer jarné počasie, ktoré v týchto dňoch v Tatrách vládne, prinieslo iba straty. Dúfajú, že všetko zmenia nasledujúce dni, keď by naše veľhory mali obsadiť najmä ruskí turisti.

Mnohí návštevníci sa v týchto dňoch pri pohľade na Tatry bez snehu jednoducho otočili a odišli. Hotely a penzióny boli počas vianočných sviatkov obsadené len na 30 - 40 percent. Optimistickejšie by to mohlo vyzerať už oddnes. Pravda, ak ruské cestovky nezačnú kvôli nezvyčajnému počasiu stornovať pobyty. Práve bohatí Rusi v posledných rokoch "ťahajú" cestovný ruch v našich veľhorách.

„Odchádzam! Toto môžem mať aj doma. Hoci na služby v penzióne nemôžem povedať jediné krivé slovo. Veď 20 eur za noc počas Vianoc nenájdete nikde v únii,“ povedal Krzysztof Sejdnicki z Krakova, ktorý znechutený zo suchej zimy včera sadol do auta a opúšťal Tatry. „Vyzerá to naozaj zle. Počas týchto Vianoc si hotelieri akurát tak zarúbu poriadnu sekeru,“ vraví sympatická Janka na recepcii penziónu v podhorí Tatier. Opusteným dojmom pôsobí aj jeden z najnovších hotelov Black Stork v golfovom areáli pod Tatranskou Lomnicou. Namiesto hostí iba pár zamestnancov. „Žiaľ, Vianoce sú slabé. Ale do 3. januára sme vypredaní,“ hovoria aj na recepcii hotela Bellevue. Pripúšťajú aj obavy o možné stornovania z dôvodu nevhodných lyžiarskych podmienok.

Počasie naozaj nepraje. Včera otvorili sezónu v stredisku Jamy v Tatranskej Lomnici a na Jakubkovej lúke v Starom Smokovci. „Je to skôr symbolické, pretože na 150-metrovom svahu nemožno o nejakej lyžovačke ani hovoriť,“ reaguje riaditeľ Tatranských lanových dráh (TLD) Ing. Dušan Slavkovský. Na to, aby tu mohli vyrobiť technický sneh, teplota by musela klesnúť pod nulu o 5 stupňov a nie naopak. „Na takú inverziu si naozaj nepamätám! Minulý piatok boli teploty v Poprade a v Tatranskej Lomnici pod nulou a na Hrebienku 4 stupne nad nulou. Ani vízie do konca roka nie sú optimistické,“ dodáva Slavkovský.


Zlatý týždeň prinesú Rusi

VYSOKÉ TATRY - Napriek nevhodnému počasiu v Tatrách dúfajú, že už v najbližších dňoch sa sezóna naplno rozbehne. Obdobie od Silvestra do polovice januára nazývajú Tatranci aj "zlatým týždňom". Už 27. decembra do Popradu prilietajú prvé charterové lety z Ruska, Ukrajiny a Pobaltia so stovkami turistov. V tomto čase možno hovoriť o ruských Vysokých Tatrách. Na prelome januára a februára, keď sú v Poľsku školské prázdniny, sú zasa Tatry poľskými, až potom patria Slovákom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu