Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Keď letné lásky končia svadbou: Čo s majetkom po presťahovaní do iného štátu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Leto je v plnom prúde. Mnohí už máte svoje dovolenky za sebou, a niektorí sa na ne len chystáte. Možno sa vám stalo, že na zahraničnej dovolenke ste si našli partnera, s ktorým by ste chceli prežiť svoju budúcnosť. V takom prípade by ste mali vedieť, čo s jeho majetkom, ktorý má vo svojej krajine, ak sa rozhodne presťahovať na Slovensko.

Ak váš nový partner , bývajúci v tretej krajine plánuje zmeniť bydlisko a prisťahovať sa na Slovensko, môže si osobný majetok priviesť bez dovozných ciel. Ako uvádza Patrícia Macíková, hovorkyňa finančnej správy: „Svoj majetok, ako napr. auto, nábytok do domácnosti, však musel majiteľ vo svojom pôvodnom bydlisku používať najmenej šesť mesiacov pred tým, než sa rozhodol k nám presťahovať z krajiny, v ktorej býval.“  Oslobodenie od cla môžu dostať osoby, ktoré bývali mimo colného územia Spoločenstva najmenej rok. Oslobodenie však nikto nezíska na alkohol, tabak a tabakové výrobky, dopravné prostriedky dovážané na obchodné účely, ani na tovar určený na podnikateľské zámery. 

Vzťah s partnerom, ktorý je z tretej krajiny môže prerásť do manželstva. Dary, ktoré bežne získate pri sobáši od partnerových kamarátov, žijúcich mimo Spoločenstva, si môžete ponechať bez toho, aby ste platili clo. Hodnota takého daru však nesmie byť vyššia ako je 1000 eur.

Nový manžel si zo svojej krajiny môže bez ciel priniesť potreby pre domácnosť a osobné veci. Žiadne oslobodenie sa opäť neudeľuje na alkoholické výrobky,  tabak a tabakové výrobky. „Majetok, ktorý bol prepustený do voľného obehu, nesmie byť rok od dátumu prepustenia požičaný, poskytnutý ako zábezpeka, prenajatý alebo prevedený bez predchádzajúceho oznámenia príslušným colným orgánom.“ dodáva Macíková.  Ak tak neurobíte a s majetkom plánujete naložiť podobným spôsobom:  „Myslite na to, že príslušné dovozné clá z majetku musíte zaplatiť, a to v sadzbe, ktorá je uplatňovaná v deň takejto pôžičky, poskytnutia ako zábezpeky, prenajatia alebo prevodu, alebo prevodu na základe colnej hodnoty majetku, ktorú príslušné orgány zistili v daný deň.“ upozorňuje Patrícia Macíková

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu