Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Maďarskí fanúškovia velebili nacistickú beštiu Csatáryho: Poslal na smrť tisíce Slovákov!

Transparent svietil v prenose maďarskej televízie
Transparent svietil v prenose maďarskej televízie (Zdroj: internet)

BUDAPEŠŤ – Neuveriteľný hyenizmus predviedli futbaloví fanúšikovia v Maďarsku. Počas budapeštianskeho derby vytiahli priaznivci Ferencvárošu transparent oslavujúci nacistického zločinca Lázsla Csatáryho, ktorý zomrel minulý týždeň. Csatáry bol pritom odsúdený za smrť vyše 15 tisíc Košičanov, vrátane detí. Tento okamih je o to smutnejší, že ho počas priameho prenosu práve snímala aj televízia.

Transparent „Spomíname, Lászlo Csatáry,“ a ďalšie transparenty kritizujúce vládne zákony ako „židovské“, či „Nechcete deportácie?“ sa objavili počas zápasu prvej ligy. Šokujúca verejnosť žiada, aby sa nimi zaoberal aj futbalový zväz, ktorý už dlhé roky čelí kritike z ľahostajného postoja voči pravicových radikálom. 

Maďarská futbalová asociácia (MSLZ) "oslavy" vojnového zločinca počas zápasu odsúdila. "Vyšetrenie prípadného incidentu, tak na sobotňajšom stretnutí, ako aj inom domácom futbalovom zápase má v kompetencii  disciplinárny orgán MLSZ, avšak v súvislosti s transparentom, ktorý sa objavil aj v televíznom prenose " In memoriam Csatáry Laszló" môže MLSZ už teraz vyhlásiť, že na futbalovom ihrisku nemajú miesto žiadne skryté, alebo otvorené politické vyhlásenia, ani prejavy urážajúce dôstojnosť, či národné cítenie,"  píše sa v jej stanovisku.

Negatívny postoj k extrémistickým prejavom fanúšikov zaujal aj prezident maďarského futbalového klubu (MTK) a poslanec Európskeho parlamentu Tamás Deutsch "Niekoľko stoviek vymäknutých salónnych nacistov vyvíja znovu a znovu neustále obrovské úsilie aby sa zachovali predsudky ohľadom fašistickej frakcie fanúšikovského tábora Fradi . Neprišiel už čas na to, aby stovky tisíc slušných fanúšikov odohnali týchto frackov späť domov mame pod sukňu?," vyjadril sa.

Csatáry, ktorý zomrel v budapeštianskej nemocnici minulý týždeň v sobotu zohral  podľa Centra Simona Wiesenthala kľúčovú úlohu pri deportácii 300 ľudí z Košíc na Ukrajinu, kde mnohých z nich v lete 1941 v meste Kamenec Podolský povraždili. Čelil aj obvineniu z pomáhania pri organizovaní deportácií približne 15.700 židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime v roku 1944.

V tom čase bol šéfom maďarskej polície. V roku 1948 ho v jeho neprítomnosti odsúdili na trest smrti. On sa dlhé roky skrýval v Kanade. Iba minulý rok ho objavili britskí novinári ako sa skrýva v Maďarsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu