Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Kašický: Budúci rok chceme poslať vojakov do Afganistanu a Libanonu

František Kašický
František Kašický

BRATISLAVA - Slovensko v budúcom roku nemieni znižovať počet vojakov v zahraničí. "Znižovanie počtu ani nie je naším cieľom. Ja stále tvrdím, že účasť v mierových misiách a operáciách medzinárodného krízového manažmentu je priestor na to, aby ľudia získavali skúsenosti, ktoré inak nezískajú," povedal pre agentúru SITA minister obrany František Kašický.

Stiahnutím jednotky z Iraku vo februári 2007 dočasne znížime počet slovenských vojakov v zahraničí, vláda ale uvažuje o vyslaní chirurgického tímu do Libanonu a ďalších vojakov do provinčných rekonštrukčných tímov v Afganistane. Ministerstvo do marca posúdi aj možnosť presunu vojakov z letiska v Kábule do Kandaháru na juhu Afganistanu. "Na tom sa intenzívne pracuje v zmysle tých intencií, ktoré sme povedali - aby bola zaručená ich bezpečnosť, dovybavenie a prispôsobený výcvik," povedal minister.

V novom roku sa chce zamerať na organické jednotky, teda nie zostavené náborom z vojakov z rôznych miest, ale jednotky, ktoré spolu cvičia a spolu pôsobia vonku. "Nehovorím, že to musia byť veľké organické jednotky, ale v prípade, že NAT0 alebo Európska únia bude žiadať vyslanie nejakej jednotky, aby sme ju mali pripravenú a mohli povedať - áno, táto jednotka pôsobila aj v takejto misii."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu