Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pozor na zmeny v odvodoch: Živnostníci, toto vás čaká a neminie už tento týždeň!

Živnostníci majú tri dni na zaplatenie odvodov.
Živnostníci majú tri dni na zaplatenie odvodov. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Živnostníci a umelci na voľnej nohe, hovorí vám niečo dátum štvrok, 8. augusta? Mal by, pretože ak ho prešvihnete, môžete prísť o peniaze. Sociálna poisťovňa totiž do tohto termínu čaká na vaše odvody.

Ak ste živnostník, pozrite sa poriadne na svoje daňové priznanie za minulý rok. Ak na ňom vidíte cifru vyššiu ako 4716 eur, už o tri dni máte na krku termín na zaplatenie odvodov do Sociálnej poisťovne.  Tento rok sa táto povinnosť po prvý raz týka aj umelcov na voľnej nohe, ktorí sa zaregistrovali na daňovom úrade.  Ak termín prešvihnete, čakajú vás penále. „Sociálna poisťovňa podľa zákona prepíše penále vo výške 0,05 percenta dlžnej sumy za každý deň omeškania,“  uviedol Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.  Dodal však aj to, že poisťovňa odpustí penále, ak je menšie ako 3,32 eura.

Okrem termínu si živnostníci musia dať pozor aj na správne označenie platby pre poisťovňu.  Variabilný symbol vám pridelila poisťovňa, špecifický symbol sa odvodzuje od obdobia, za ktoré platíte. Za júl 2013 tak bude 072013, alebo 201307.

Koho sa týkajú zmeny?

Ak ste živnostník a za rok 2012 ste nedosiahli hrubý príjem 4716 eur, mali ste sa do 8. Júla 2013 odhlásiť zo Sociálnej poisťovne.

Ak ste živnostník a za minulý rok ste prvý krát prekonali hrubý príjem  4716, bolo vašou povinnosťou podať prihlášku do Sociálnej poisťovne do 9. Júla. Práve vás sa potom týka termín 8. Augusta na zaplatenie poistného. Do tejto kategórie po novom spadajú aj umelci a autori.

Ak ste živnostník, ktorý je už prihlásený a platí do Sociálnej poisťovne, musíte si vypočítať nový vymeriavací základ a výšku poistného.

Ak váš príjem klesol pod 4716 eur, mali ste sa do 9. Júla odhlásiť.

Zmeškali ste prihlásenie?

Ak vám ušiel termín prihlášky, hovorca Višváder odporúča, aby ste chybu  napravili čo najskôr. „Za oneskorené prihlásenie môže živnostník dostať pokutu od 0,03 do 3,32 eur za každý deň omeškania,“  upozornil. Sociálna poisťovňa by však v takýchto prípadoch mala brať do úvahy aj závažnosť porušenia.

Výšku vašich odvodov si môžete vyrátať na internetovej kalkulačke na stránke Sociálnej poisťovne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu