Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

To je ale suma: Pracujúci Slovák dá na zdravotníctvo okolo 2000 eur ročne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Každý pracujúci Slovák má podľa Združenia zdravotných poisťovní (ZZP) zaplatiť na zdravotníctvo takmer 2000 eur ročne. Má ísť o odvody na zdravotné poistenie, hotovostné platby u lekára a v lekárňach a časť daní, ktorá putuje na zdravotné odvody za štátnych poistencov.

ZZP poukazuje, že každý pracujúci tak asi 2,5 mesiaca pracuje na zdravotníctvo, vyzýva preto pacientov, aby žiadali kvalitu.

"Čo sa týka financovania, je v poriadku, že u nás funguje systém solidarity a ekonomicky aktívni poistenci zdieľajú náklady na zdravotnú starostlivosť. Takto prispievajú napríklad na liečbu chronicky chorých pacientov," vysvetľuje Katarína Kafková, prezidentka ZZP.Problémom podľa jej slov nie je samotné financovanie, ale efektivita vo vynakladaní finančných prostriedkov a ich prísnejšia kontrola poukázala napríklad na obstarávania v nemocniciach.

Pre obstarávanie v nemocniciach je podľa ZZP typické, že sa do súťaže prihlási len jeden uchádzač, čo zvyšuje konečnú cenu nákupu. ZZP tu preto vidí priestor na efektívnejšie hospodárenie. Združenie tak politikom odporúča venovať sa systémovej reforme zdravotníctva, ktorá by smerovala ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti.

"Pacient by mal vedieť, ktorí poskytovatelia sú kvalitní," poznamenala Kafková. Podľa ZZP by mal byť pacient tiež priamo zapojený do rozhodovacieho procesu a mal by vedieť, čo dostane za peniaze, ktoré odvádza.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu