Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na kontroverznom múre v susedstve Lunika IX. sa objavil nápis „PREPÁČTE“

Na múre v susedstve Lunika IX. sa objavil nápis „PREPÁČTE“ Zobraziť galériu (4)
Na múre v susedstve Lunika IX. sa objavil nápis „PREPÁČTE“ (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Kto sa má komu ospravedlňovať? Tak táto otázka napadne každému, kto si všimne obrovský nápis – Prepáčte, na múre, ktorý začiatkom mesiaca postavili na sídlisku Lunik VIII. Dvojmetrový múr ohradzuje parkovisko na Mikovíniho ulici na základe sťažností obyvateľov v tejto lokalite. V blízkosti sa nachádza Lunik IX., a práve niektorí obyvatelia z tohto sídliska im znepríjemňovali život. Robili neporiadok, zvýšil sa počet krádeží a motoristi sa sťažovali na poškodené autá.

„Chceme veriť, že tento nápis tu dali práve tí, čo nám tu robili neporiadok, kradli, znepríjemňovali život a devastovali okolie. To by bolo jediné akceptovateľné riešenie. Žiaľ je možné i to, že tento nápis napísali nejakí pseudohumanisti a s tým nesúhlasíme. My sa totiž nemáme za čo ospravedlňovať. My obyvatelia sme len roky trpeli nájazdy neprispôsobivých občanov,“ povedal nám pán Ľudovít žijúci na sídlisku Lunik VIII. On i ostatní jeho susedia odmietajú, že múr je protirómsky a segregačný. „V žiadnom prípade. Oplotenie stráži náš majetok proti chuligánom a nás skutočne nezaujíma či tí chuligáni sú Rómovia alebo iní.“

Aktivisti za ľudské práva si myslia, že múr je namierený proti Rómom. Ani to neobstojí, pretože Rómovia z Lunika IX. nemajú oplotením odrezanú cestu do iných častí mesta. Môžu sa úplne slobodne dostať kde chcú, len sa musia trochu viac prejsť. Problémom tejto stavby je však to, že MČ Západ dala múr postaviť i napriek tomu, že nemala všetky potrebné súhlasné stanoviská od stavebného úradu. Ten na budúci týždeň začne priestupkové konanie.

Podľa slov vedúceho kancelárie starostu MČ Západ, Mariána Krajňáka, sťažnosti občanov registrovali už dlhšiu dobu:Sťažnosti občanov z tejto lokality boli dlhodobejšie, avizované prostredníctvom komisie regionálneho rozvoja miestneho zastupiteľstva už pred dvoma rokmi. Na jej zasadnutí vo februári tohto roku bol prerokovaný zámer „Oplotenie parkoviska Mikovíniho 61“, s plánom realizácie v roku 2013 na zlepšenie situácie s nedostatkom parkovacích miest v tejto lokalite.

Na miestnom úrade nepripúšťajú, že by išlo o protirómske opatrenie, i keď priznávajú zvýšený výskyt krádeži. Parkovisko bolo dlhodobo nevyužívané z dôvodu opakovaných krádeží a poškodení motorových vozidiel stojacich na jeho ploche. Plánované je parkovisko ešte osvetliť a zlepšiť tak horeuvedenú situáciu i kvalitu bývania obyvateľov Lunika VIII. Zfunkčnených a využívaných je aktuálne 13 parkovacích miest v uvedených medziblokových priestoroch. Náklady vo výške 4 740 eur boli schválené v rozpočte mestskej časti v investičných akciách pre rok 2013,“ dodáva M. Krajňák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu