Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Posudok k pádu mostu bude do konca augusta, zatiaľ nikoho neobvinili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ústav súdneho inžinierstva žilinskej univerzity by mal vypracovať znalecký posudok pádu diaľničného mosta pri Kurimanoch do konca augusta. Na základe posudku sa bude dať vyhodnotiť prípadné vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti, uviedol dnes v parlamente počas Hodiny otázok minister vnútra Robert Kaliňák.

"Ide o obrovskú tragédiu. Vyšetrovanie prípadu nie sú preteky formule 1. Pozostalí musia dostať jasné odpovede, prečo a za akých okolností prišli ich príbuzní o život," konštatoval Kaliňák. Vyšetrovateľ podľa jeho slov urobil všetky úkony na vyšetrenie prípadu. Ako dodal, v súčasnosti sa nedá povedať, či a kto spáchal trestný čin.

Otázku, kedy sa ukončí vyšetrovanie nešťastia pri Kurimach a kedy budú vznesené obvinenia, Kaliňákovi položil poslanec za KDH Pavol Zajac. Upozorňoval, že od pádu mosta, pri ktorom zahynuli štyria ľudia, uplynulo už skoro osem mesiacov.

Ministra sa Zajac zároveň spýtal, či by sa nemala vyvodiť aj politická zodpovednosť na strane Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) a ministerstva dopravy. "Kým nie sú závery vyšetrovania, sú akékoľvek závery predčasné. Pamätám si len jediného človeka, ktorý chcel šetriť. Musíte loviť len vo vlastných radoch," odkázal Kaliňák Zajacovi.

Pri obci Kurimany v piatok 2. novembra 2012 približne o 14:30 pri betonáži druhého poľa mostnej konštrukcie pri výstavbe prvého úseku diaľnice D1 Jánovce - Jablonov zlyhala podperná konštrukcia. Následkom toho sa zrútila betónová časť v dĺžke približne 25 metrov a šírke 15,25 metra.

Nešťastie si vyžiadalo štyri životy, jedenásť ľudí sa zranilo. Okamžite po tomto nešťastí vydal minister dopravy Ján Počiatek pokyn zastaviť všetky stavby na tomto úseku diaľnice. Národná diaľničná spoločnosť musela preveriť všetky rozostavané mostné konštrukcie aj bezpečnosť práce na diaľničných stavbách.

Okrem úsekov na D1 Jánovce - Jablonov skontrolovali aj 28 mostov na stavbe D1 Dubná Skala – Turany a 15 mostov na stavbe D1 Fričovce – Svinia. Počiatek rovnako rozhodol, že na všetky dočasné podporné konštrukcie, ktoré môžu stratou svojej stability ohroziť život a zdravie pri práci, budú zhotovitelia predkladať aj nezávislý statický posudok od autorizovaného odborníka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu