Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pád mosta v Kurimanoch: Ministerstvo znalecký posudok nekomentuje, nemá ho

Most v Kurimanoch
Most v Kurimanoch (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy nemá k dispozícii znalecký posudok pádu mosta v Kurimanoch, s ktorým pracujú policajní vyšetrovatelia a dnes o ňom informoval denník Hospodárske noviny (HN). Podľa HN z posudku Ústavu súdneho inžinierstva vyplýva, že časť dôležitých zamestnancov bola bez dostatočnej odbornosti. Medzi ďalšie dôvody pádu mosta údajne patria slabé podpery, ktoré mali držať most počas jeho výstavby, ale tiež ich statika, ktorá nezodpovedala našim zákonom.

"Čakáme na výsledky vyšetrovania, pretože zatiaľ nemáme žiadne oficiálne informácie o tom, čo bolo dôvodom pádu mosta v Kurimanoch," povedal hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Nechcel hovoriť ani o opatreniach, ktoré by sa mohli prijať.

"Túto tragédiu vyšetrujú policajní vyšetrovatelia. Predtým, než prijmeme akékoľvek závery, musíme počkať na výsledok tohto vyšetrovania," dodal Kóňa. Pripomenul, že ministerstvo prijalo niektoré bezpečnostné opatrenia hneď po tragédii.

"Napríklad bolo s okamžitou platnosťou zakázané používanie skruží Weise na všetkých diaľničných stavbách na území Slovenska," poznamenal Kóňa. Pripravujú aj nový stavebný zákon, ktorý podľa neho výrazne zvýši bezpečnosť na takýchto stavbách.

"Zavádzame nový pojem tzv. vyhradených stavieb, kam patria napríklad mosty, tunely a iné zložité konštrukcie, kde budú oveľa vyššie nároky na projektantov, statikov a iných odborníkov," vysvetlil hovorca. Takéto stavby budú musieť mať stavebno-technický dozor, ktorý bude mať vyššie právomoci ako bežný dozor. Poznamenal, že "samozrejme nikdy nemôžeme vylúčiť riziko chyby ľudského faktora", ale pripravená legislatíva je nadstavená tak, aby sa eliminovalo.

Pri tragédii v Kurimanoch zomreli štyria ľudia, ďalší dvanásti mali ťažké zranenia. Hospodárske noviny píšu, že podľa znalcov sa pod to podpísal aj fakt, že napríklad zamestnanci zodpovední za podpery nemali potrebné odborné osvedčenia. Podobné problémy mala aj časť stavebného dozoru. A práve títo ľudia mali zodpovedať za materiál, ktorý sa na stavbe mosta použil a neskôr bol jednou z príčin jeho pádu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu