Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Od pádu mosta pri Kurimanoch uplynul už rok: Polícia stále nemá posudok!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Policajti stále čakajú na komplexný znalecký posudok k pádu diaľničného mosta pri Kurimanoch, hotový by mal byť už tento mesiac.

"Vzhľadom na rozsah znaleckého skúmania bol stanovený termín odovzdania znaleckého posudku do 15. novembra 2013," uviedla košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová. Posudok majú vypracovať znalci z Ústavu súdneho inžinierstva žilinskej univerzity, ktorých do vyšetrovania pribrala polícia. Tá vedie v tomto prípade trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia. Termín vyhotovenia posudku podľa Mésarovej priebežne konzultovali s ústavom, ktorý potreboval vyčkať na vhodné poveternostné podmienky pre skúmanie podložia, bolo treba vypratať sutiny či skúmať zaistené vzorky. O ďalšom postupe pri vyšetrovaní rozhodnú policajti až na základe záverov znaleckého skúmania, dodala Mésarová.

Od pádu mosta, pri ktorom zahynuli štyria ľudia, uplynul presne rok. Pri obci Kurimany v piatok 2. novembra 2012 približne o 14:30 pri betonáži druhého poľa mostnej konštrukcie pri výstavbe prvého úseku diaľnice D1 Jánovce - Jablonov zlyhala podperná konštrukcia. Následkom toho sa zrútila betónová časť v dĺžke približne 25 metrov a šírke 15,25 metra. Nešťastie si vyžiadalo štyri životy, jedenásť ľudí sa zranilo. Okamžite po tomto nešťastí vydal minister dopravy Ján Počiatek pokyn zastaviť všetky stavby na tomto úseku diaľnice. Národná diaľničná spoločnosť musela preveriť všetky rozostavané mostné konštrukcie aj bezpečnosť práce na diaľničných stavbách. Okrem úsekov na D1 Jánovce - Jablonov skontrolovali aj 28 mostov na stavbe D1 Dubná Skala – Turany a 15 mostov na stavbe D1 Fričovce – Svinia. Počiatek rovnako rozhodol, že na všetky dočasné podporné konštrukcie, ktoré môžu stratou svojej stability ohroziť život a zdravie pri práci, budú zhotovitelia predkladať aj nezávislý statický posudok od autorizovaného odborníka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu