Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Exposlanca Vincenta Lukáča kolegovia omilostili od pokuty: Zrejme by ho zruinovala

Vincent Lukáč
Vincent Lukáč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií sa včera tradične zaoberal majetkovými priznaniami siedmich stoviek verejných funkcionárov. Udelil pritom rekordný počet pokút, až 44 funkcionárov porušilo zákon. Niektorým prominentom však výbor pokuty odpustil. Prečo?

Povinnosť podať majetkové priznanie sa týka okolo sedemsto verejných funkcionárov. Okrem politikov medzi nich patria napríklad manažéri štátnych podnikov, alebo sudcovia. Práve jeden z nich, Juraj Sopoliga, patrí ku 47 hriešnikom, ktorí si svoju povinnosť nesplnili. Sopoliga parlamentný výbor informoval, že majetkové priznanie doručil Súdnej rade, ktorej je aj členom. Tú potom poveril, aby jeho priznanie posunula do parlamentu, čo sa však nestalo. Podľa predsedu výboru Miroslava Beblavého (SDKÚ) to sudcu neospravelňuje. "Povinnosť sa vzťahuje na neho osobne," upozornil Beblavý. Väčšina výboru s ním však nesúhlasila a pokutu pre Sopoligu neodhlasovala.

Kurióznym spôsobom sa pokute vyhol bývalý hokejista a poslanec Vincent Lukáč. Topkám bez výhovoriek potvrdil, že o povinnosti podať majetkové priznanie jednoducho nevedel. "Nemám s tým problém, ja nemám čo tajiť. Ale nevedel som, že sa ma to týka aj keď mi už skončil poslanecký mandát," vysvetlil Lukáč. Napriek tomu sa však výbor rozhodol, že pokutu mu neudelí. Podľa viacerých dobre informovaných ľudí by pokuta Lukáča ekonomicky zruinovala. "Bol porušený zákon, ale zavážila aj spoločenská a sociálna situácia pána Lukáča. Je veľmi zložitá. Je to môj sused, viem o čom hovorím," povedal Otto Brixi, podpredseda výboru a poslanec parlamentu za Smer. Dodal, že výbor vzal do úvahy aj Lukáčove hokejové úspechy. Ťažkú situáciu Lukáča potvrdil aj polanec Alojz Přidal (KDH), ktorý podporil odpustenie pokuty. "Lukáč bol zlatý poslanec. Nebol úplne kompetentný vykonávať funkciu poslanca, alebo bol výborný hokejista," komentoval situáciu Přidal.

Pokuta sa vypočítava od príjmu politika z verejnej funkcie a môže sa pohybovať kdekoľvek od 800 do 2000 eur.

Výbor odpustil pokutu aj bývalému poslancovi Ivanovi Chabanovi z SDKÚ, ktorý je po mozgovej porážke v ťažkom zdravotnom stave.

Miroslav Beblavý zároveň upozornil aj na to, že kým niektorí činitelia nepodali priznania z nevedomosti, iní ich nepodali úmyselne. Upozornil napríklad na bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií Branislava Ďurajku.

Zrejme najkurióznejšou bola výhovorka Jaroslava Danišku, bývalého člena predstavenstva Železničnej spoločnosti. Ten údajne nepodal majetkové priznanie preto, lebo sa spoliehal na svoju sekretárku, ktorá však bola v rizikovom tehotenstve.

Pokutu výbor udelil aj Rafaelovi Rafajovi z SNS, Szilárdovi Somogyimu z SaS, Igorovi Sidorovi z Mostu-Híd a Júliusovi Stankovi a Mariánovi Radašovskému z KDH.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu