Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií udelil tento rok pokuty vyše 107 000 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií udelil tento rok historicky najvyšší objem pokút. Ako povedal jeho predseda Miroslav Beblavý, výbor udelil za prvých sedem mesiacov tohto roka 48 pokút spolu v hodnote 107 612 eur.

 Pokuty budú po ich zaplatení príjmom štátneho rozpočtu. „Ide o najvyššiu sumu, ktorú výbor vo svojej deväťročnej histórii za prvých sedem mesiacov roka vyrubil. S výnimkou roka 2006 ide dokonca o vyššiu sumu, ako výbor po iné roky vyrubil za celý rok,“ zdôraznil Beblavý.

Najnižšia udelená pokuta bola podľa predsedu výboru 786 eur a bola vyrubená na základe priemernej mzdy v národnom hospodárstve. „Týkala sa tých funkcionárov, ktorí podali majetkové priznanie neskoro alebo vôbec a mali z verejnej funkcie nižší príjem, ako je priemerná mzda v národnom hospodárstve,“ povedal s tým, že ústavný zákon určuje, že najnižšia pokuta je vo výške priemernej mzdy za príslušný rok.

Najvyššia udelená pokuta bola 37 994 eur v prípade poistnej zmluvy Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. „Bola vo výške celoročného platu verejného funkcionára. Ide zároveň o historicky najvyššiu pokutu, ktorú výbor udelil,“ konštatoval Beblavý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu