Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Perličky z majetkových priznaní: Poslanci pomimo zarábajú desaťtisíce!

Róbert Madej Zobraziť galériu (5)
Róbert Madej (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Poslancom parlamentu mnohí doslova závidia ich vysoké platy. Uznajme, že práca poslanca je náročná a nie každý je spôsobilý ju vykonávať. Niektorí poslanci však popri parlamente stíhajú robiť neuveriteľne úspešné kariéry. Aj toto vyplynulo z ich majetkových priznaní.

Róbert Madej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Zarobiť za rok 25.249 eur ako poslanec a popritom si prilepšiť o viac ako päťnásobok. Zdá sa, že poslanec Smeru Róbert Madej je mimoriadne usilovný. Práve toto totiž o ňom hovorí jeho majetkové priznanie, ktoré povinne zverejnil. Madej sa skutočne obracia. V parlamente je predsedom ústavnoprávneho výboru, za čo berie príplatok. Okrem toho však v majetkovom priznaní uvádza príjem 126.280 eur, ktorý nezarobil ako poslanec. Madej okrem poslancovania prevádzkuje vlastnú advokátsku kanceláriu. Zrejme vďaka nej je spomedzi poslancov rekordérom v bočných príjmoch.

Miroslav Beblavý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Darí sa aj Miroslavovi Beblavému, ktorý je predsedom výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Ako poslanec za rok 2012 zarobil 25.009 eura, no v majetkovom priznaní uviedol aj bočný príjem 70.844€. "Ešte učím na univerzite, ale väčšina z týchto peňazí pochádza z Bruselského výskumného projektu o zamestnanosti, ktorý vediem. Je to polovičný úväzok. Začalo sa to ešte pred voľbami v roku 2010. Napísal som projekt a vyhral som s ním. Podieľa sa na tom viacero medzinárodných tímov," ozrejmil Beblavý, ktorý so svojou manželkou vlastní aj eseročku.

Ján Figeľ a Erika
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Dobre sa o seba dokáže postarať aj predseda KDH Ján Figeľ, ktorý popri poslaneckom príjme 30.254 eur priznal aj ďalších 97.238 eur.. Tie mu vyplývali zo skončenej funkcie eurokomisára.

Perličky z majetkových priznaní:
Zobraziť galériu (5)

Podobne poslanec Gábor Gál z Mostu-Híd zarobil ako poslanec 25.294 eur, no venuje sa aj advokácií, z ktorej priznal bočný príjem 65.004 eur.

Zopár poslancov priznalo bočné príjmy z iných verejných funkcií, ktoré stíhajú. Pavol Frešo okrem poslaneckého mandátu sedí aj na stoličke Bratislavského župana. Popri poslaneckom príjme 18.977 eur priznal bokovku 38.640 eur. Podobne Jana Vaľová zo Smeru, ktorá ako poslankyňa za rok 2012 zarobila 23.532 eur, no prilepšila si o ďalších 34.024 eur. Je totiž primátorkou Humenného a zároveň aj poslankyňou košickej župy.

Lesy, tráva a snežný skúter

Poslanecké majetkové priznania vydali aj ďalšie zaujímavosti. Poslanec Smeru Marián Záhumenský priznal vlastníctvo zbraní a veľkého množstva ornej pôdy. Obrovské pozemky musia podľa majetkových priznaní vlastniť aj Pavol Hrušovský a Ivan Mikloš. Ku vlastníctvu strelných zbraní sa okrem Záhumenského priznal aj prezident Ivan Gašparovič.

Predseda parlamentu Pavol Paška zas vlastní lesy a snežný skúter.

Ešte lepšie sú na tom ministri. Kráľom bokoviek je minister dopravy Ján Počiatek, ktorý z verejnej funkcie zarobil 31.641 eur, no popri tom si prilepšil o neuveriteľných 621.300€. Podobne minister hospodárstva Tomáš Malatinský zarobil popri oficiálnom ročnom plate 25.486 eur ďalších 280.427€.

Zaujímavé výsledky dosiahol minister financií Peter Kažimír, ktorého ročný plat bol 38.263 eur, no popri tom stihol zarobiť ďalších 248.800 eur. Darilo sa aj Robertovi Kaliňákovi. Ako minister vnútra zarobil 36.336 eur, no bokovky mu hodili 222.869 eur. Všetci spomenutí ministri majú okrem verejných funkcií aj podiely v súkromných firmách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu