Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Čaká nás extrémne ochladenie: Z letných horúčav na jarné teploty!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko sa od pondelka dočká vytúženého ochladenia, pokles teplôt však bude oveľa extrémnejší, ako by sme čakali. Teploty miestami klesnú oproti minulému týždňu o vyše 15 stupňov a potrápia nás aj búrky. Oveľa teplejšieho počasia sa zrejme nedočkáme ani budúci víkend.

pondelok bude cez strednú Európu smerovať zvlnené frontálne rozhranie, ktoré prinesie citeľné ochladenie. Od rána bude polooblačno až oblačno, no cez deň bude oblačnosť pribúdať a na mnohých miestach sa vyskytnú prehánky alebo občasný dážď a miestami aj búrky. Denná teplota sa bude pohybovať od 20 do 25 stupňov, na východe okrem Spiša môže vystúpiť na 27. Fúkať bude severný vietor 3 až 7 m/s, na západe v nárazoch aj okolo 15 m/s. Nočná teplota klesne na 18 až 13 stupňov.

Utorok bude ešte o niečo chladnejší. Cez Slovensko a Maďarsko sa bude presúvať tlaková níž smerom na sever. Bude oblačno až zamračené, pršať bude na mnohých miestach a niekde sa objavia aj búrky. Denná teplota oproti pondelku klesne na 17 až 22 stupňov, na východe okrem Spiša na 24. Nočná teplota ostane na 18 až 13 stupňoch a vietor bude fúkať na západe prevažne severný v nárazoch okolo 15 m/s.

Streda sa bude niesť v znamení veľkej oblačnosti, pršať bude opäť na mnohých miestach a ojedinele sa môžu vyskytnúť aj búrky. Ochladzovanie bude pokračovať a denná teplota vystúpi už len na 17 až 22 stupňov a na severozápade len na 15. Nočná teplota sa bude pohybovať medzi 16 až 10 stupňami.

Vo štvrtok bude prílev vlhkého a chladnejšieho vzduchu do Európy pokračovať. Bude chladno, premenlivá oblačnosť a miestami prehánky. Denná teplota klesne na 14 až 19 stupňov, na východe môže dosiahnuť 21 stupňov. Nočná už len 14 až 8 stupňov.

piatok bude naše územie na okraji výbežku vyššieho tlaku s chladným prúdením. Bude polooblačno, neskôr cez deň až oblačno a miestami prehánky. Denná teplota sa bude držať medzi 17 a 22 stupňami a nočná medzi 14 až 8.

Sobota bude o niečo teplejšia. Malo by byť jasno až polojasno s postupným pribúdaním oblačnosti a ojedinele môže aj spŕchnuť. Denná teplota vystúpi na 19 až 25 stupňov, nočná ostane na 14 až 8.

SHMÚ varuje pred búrkami

Vo viacerých okresoch Žilinského a Banskobystrického kraja je aktuálne vyššie riziko silných búrok, hydrometeorológovia vydali výstrahu 2. stupňa. Do 20:00 sa ojedinele očakáva výskyt silných búrok v okresoch Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Banská Bystrica a Brezno. S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 20 až 35 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou až do 55 metrov za sekundu. Vo zvyšných okresoch týchto krajov a niektorých okresoch Trenčianskeho, Prešovského a Košického kraja platí do 21:00 1. stupeň výstrahy SHMÚ pred búrkami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu