Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Envirofond získa aj príjmy z predaja emisií

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na účet envirofondu budú prúdiť aj peniaze získané z predaja emisných kvót skleníkových plynov alebo znečisťujúcich látok. Vyplýva to z novely zákona o environmentálnom fonde z dielne ministerstva životného prostredia, ktorú dnes schválil parlament.

Naopak, novela vypúšťa pôvodný zdroj envirofondu, a to vstupné do chráneného územia, ktoré však nikto nevyberal. Po novom má mať vyberanie tohto vstupného na starosti Štátna ochrana prírody a krajiny SR.

Návrh zákona tiež rozširuje možnosti získania dotácií z fondu. Peniaze z envirofondu budú môcť podľa novely poskytnúť aj na odstraňovanie následkov po banskej činnosti a likvidáciu starých banských diel, podporu obhospodarovania lesov poškodených imisiami či financovanie environmentálnych projektov pripravených Slovenskou republikou v spolupráci s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj.

Prostriedky z fondu bude možné využiť aj na ochranu lesov pred šírením škodlivých činiteľov z území, v ktorých je vykonanie opatrení obmedzené z dôvodu ochrany prírody a krajiny.
Ďalšia zmena, ktorú novela prináša, sa týka zverejňovania rozhodnutí o poskytnutí dotácie.

Tie doteraz zverejňovalo ministerstvo životného prostredia na svojej internetovej stránke a na stránke fondu. Po novom bude na webových sídlach envirorezortu a envirofondu iba zoznam rozhodnutí o poskytnutí podpory, nie konkrétne rozhodnutia o poskytnutí podpory. "Ak má niekto záujem vidieť konkrétne rozhodnutie o poskytnutí podpory, môže požiadať o jeho sprístupnenie," argumentuje envirorezort.

Účelom návrhu je zabezpečiť efektívne fungovanie Environmentálneho fondu a sprehľadniť a zefektívniť postup poskytovania podpory Environmentálnym fondom. Novela podľa rezortu taktiež upravuje vo viacerých ustanoveniach zákona nesprávne právne pojmy, ktoré v praxi spôsobovali rôzne komplikácie pri ich výklade. Právna norma by po podpise prezidentom mala nadobudnúť účinnosť 1. augusta 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu