Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Štátne lesy treba sprivatizovať, tvrdí Sulík

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda strany SaS Richard Sulík by privítal, keby štátny podnik Lesy SR prešiel do súkromných rúk. Uviedol to v závere šiesteho rokovacieho dňa 21. schôdze Národnej rady (NR) SR v rozprave k návrhu novely zákona o štátnom podniku.

Ten na rokovanie parlamentu predložili poslanci Ján Mičovský, Miroslav Kadúc, Mikuláš Huba (všetci OĽaNO) a nezaradený poslanec Radoslav Procházka.

V štátnych podnikoch podľa Sulíkových slov chýba skutočný vlastník, a preto sa tam kradne. "To, čo nie je priklincované, jednoducho zmizne," uviedol. Najlepšie by bolo, keby štát lesy sprivatizoval s určitými podmienkami, ako napríklad s možnosťou turistov do nich vstupovať a využívať turistické chodníky či zbierať huby. Netvrdí, že v prípade sprivatizovania lesov by tam hneď zavládol poriadok. Následky by však už musel znášať vlastník a nie daňoví poplatníci. 

Cieľom návrhu zákona je zvýrazniť osobitné postavenie štátneho podniku Lesy SR opatreniami ako napríklad zakotvenie prísnejšej zodpovednosti riaditeľa a členov dozornej rady za škodu, ktorú môžu svojím rozhodovaním spôsobiť. Chcú tiež vytvoriť nové vnútorné mechanizmy rozhodovania a kontroly rozhodovania podniku. Tým majú predkladatelia v úmysle posilniť postavenie dozornej rady na úkor riaditeľa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu