Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pre vysoké teploty sa pokazilo 20 autobusov v Bratislave

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vysoké teploty vyradili z prevádzky dvadsiatku autobusov mestskej hromadnej dopravy (MHD) a počas dnešného rána preto v Bratislave nastali výpadky v doprave. Keďže niektoré obmedzenia zrejme potrvajú až do zavedenia letného režimu, Dopravný podnik Bratislava (DPB) začína meniť cestovné poriadky.

"Prasknutie niekoľkých palivových nádrží pohonných látok, prehrievanie paliva pri plynových vozidlách, čo spôsobilo poškodenie reduktorov plynu a pre zvýšené teploty evidujeme aj poruchy na elektroinštaláciách vozidiel," vymenúva problémy Zuzana Vachová z DPB. Tvrdí, že pre vysoké teploty sa počas posledných dní poruchovosť vozidiel zvýšila. Pripomína však, že väčšina autobusov je po lehote  životnosti a ich vek je približne 20 rokov a viac, preto podliehajú častým poruchám.

Podnik už podľa slov Vachovej mimoriadne nasadil pracovníkov v dielňach, aby sa urýchlilo opravovanie porúch a nedošlo tak k výpadkom spojov najmä v špičkách. "Divízia Autobusy na základe príkazu vedenia zabezpečila aj mimoriadne práce cez víkendy," podotkla.

DPB už upravil aj cestovné poriadky vzhľadom na to, že niektoré obmedzenia pravdepodobne potrvajú až do zavedenia letného režimu od 1. júla. Odbor dopravného inžinierstva podľa Vachovej určil autobusové linky, ktoré budú mať obmedzenú premávku tak, aby to cestujúci pocítili čo najmenej.

"Zvolil redukciu intervalov najmenej vyťažených liniek ako plánované výpadky spojov, pričom nové cestovné poriadky budú zohľadňovať dodržiavanie nadväznosti jednotlivých liniek v dôležitých dopravných uzloch," vysvetľuje Vachová. Uvádza, že napríklad spoj číslo 21 vynechá v ranných hodinách jeden odchod medzi 5.00 a 6.00 h, pričom všetky ostatné výpravy v zhustených ranných intervaloch budú dodržané. "Rovnakým princípom budú upravené aj intervaly ďalších liniek, čím sa cestujúci vyhnú preplneným spojom," dodáva.

Redukcia vybraných intervalov sa bude týkať nasledovných spojov: 21, 34, 39, 68, 83, 84, 94, 95 a 98. Autobusy číslo 55 a 178 nebudú premávať vôbec, nakoľko sú nahradené inými linkami. Spoj číslo 55 je plne suplovaný súbežnou linkou číslo 65 a obslužnosť spoja číslo 178 v danom úseku zabezpečuje linka číslo 87.

Dopravný podnik zabezpečí komplexnú zmenu informačného systému. Od pondelka 24. júna budú na všetkých zastávkach vyvesené nové cestovné poriadky, rovnako bude nastavený aj elektronický informačný systém a zmenené cestovné poriadky budú k dispozícii aj na webovej stránke DPB v predstihu už od 21. júna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu