Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kardinál Korec poskytol ÚPN cenné svedectvo z obdobia neslobody

Kardinál Ján Chryzostom Korec
Kardinál Ján Chryzostom Korec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Emeritný nitriansky diecézny biskup, kardinál Ján Chryzostom Korec poskytol Ústavu pamäti národa (ÚPN) cenné svedectvo z obdobia neslobody. Urobil tak v prítomnosti predsedu správnej rady ÚPN Ondreja Krajňáka, dnes o tom informoval hovorca Ústavu pamäti národa Tibor Uljacký.

Výpoveď 90-ročného kardinála zaznamenali videotechnikou, aby mohlo byť jeho svedectvo zachované a použité pre budúce generácie v dokumentárnych filmoch, ktoré ÚPN pripravuje.

Kardinál Korec poskytol podľa Uljackého rozsiahlu výpoveď, ktorá je o životnom príbehu jednej z významných osobností a morálnych autorít novodobých dejín Slovenska. "Opísal životné situácie od detstva cez rozhodnutie o kňazskom povolaní, aj stretnutie s Andrejom Hlinkom, likvidáciu mužských kláštorov počas známej Barbarskej noci a takisto tajné vysviacky kňazov, či pobyt vo väzení počas výkonu trestu odňatia slobody," priblížil výpoveď hovorca ÚPN. Ako dodal, kardinál Korec sa vyjadril aj k sviečkovej manifestácii z roku 1988. Priblížil aj prijatie pápežom Pavlom VI. v roku 1969, ktorý mu odovzdal biskupské insígnie.

Životný príbeh kardinála Korca je podľa hovorcu ÚPN Tibora Uljackého príkladom toho, ako chápať a prijímať výzvy na osobitnú misiu pre službu Bohu a cirkvi v náročných podmienkach. Nesie v sebe odkaz budúcim a súčasným generáciám v duchu hesla Aby všetci jedno boli.

"Toto by si mali uvedomiť všetci, ktorí majú zodpovednosť za celé Slovensko, inštitúcie ako Ústav pamäti národa, Matica Slovenská či Fórum kresťanských inštitúcií," odkázal kardinál Korec.

Dodal, že tieto inštitúcie by mali nielen pravdivo a svedomite plniť svoje poslanie, ale mali by vedieť aj spolupracovať v spoločnom snažení sa v prospech celku v procese upevňovania národného povedomia bez podliehania politickým vplyvom, záujmom skupín a mocenským zneužitiam jednotlivcov.

Kardinál Korec kládol šéfovi Ústavu pamäti národa na srdce, aby bol ústav aktívny a nápomocný v tom, aby bola v ľuďoch "živá pamäť". ÚPN verí, že aj pre jeho svedectvo sa podarí vytvoriť filmové dokumenty, ktoré budú pomôckou pre budúce generácie pri zachovaní živej pamäti národa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu