Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Invázia komárov zasiahne pol milióna ľudí, tvrdí poslanec Nagy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec NR SR József Nagy (Most-Híd) vyzýva vládu, aby na stredajšie (12.6.) rokovanie zaradila bod týkajúci sa okamžitých opatrení v prípade prevencie hmyzovej kalamity. Nagy tvrdí, že invázia komárov ako dôsledok povodní zasiahne 500.000 ľudí v povodí Moravy, Dunaja a Váhu.

"Nakoľko táto problematika momentálne nemá zo zákona gestorský orgán, vyzývam premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby sa ujal iniciatívy a zaradil takýto bod na rokovanie vlády," uviedol dnes bývalý minister životného prostredia.

"Ak sa nezačne rýchlo konať, doslova na vlastnej koži to pocíti viac ako 500.000 občanov, vrátane obyvateľov a návštevníkov hlavného mesta," upozornil Nagy. Podľa neho samosprávy v tomto prípade potrebujú okamžitý prísľub, že budú mať náklady na opatrenia proti invázii komárov zaplatené.

Zároveň vyjadril obavu, že ak to tak nebude, väčšina samospráv bez finančného krytia tento problém bude ignorovať. Poslanec József Nagy preto chce zároveň na najbližšej schôdzi parlamentu predložiť novelizáciu zákona o ochrane proti povodniam.

"Navrhnem vrátiť ustanovenie, ktoré platilo do roku 2010, a to, aby medzi záchranné a zabezpečovacie práce, ktoré štát samosprávam prepláca, boli zahrnuté aj náklady na boj proti hmyzovému zamoreniu v dôsledku zaplavenia území mimo vodného toku," uviedol Nagy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu