Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nespokojní veriaci píšu list nástupcovi Róberta Bezáka

Róbert Bezák
Róbert Bezák (Zdroj: SITA)

TRNAVA – S požiadavkou o prehodnotenie preloženia trnavského dekana Marcela Kubinca na farnosť v Šoporni sa veriaci podpisovou akciou obracajú na biskupa Jána Oroscha, povereného vedením Trnavskej arcidiecézy.

Biskup s platnosťou k 1. júlu preložil Kubinca a ďalších troch duchovných, vnímaných ako spriaznencov odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka, na iné pôsobiská. V prípade Kubinca malo ísť o inú farnosť, na akej sa biskup s duchovným v rozhovoroch dohodli.

"Nepamätáme si, že by v novodobej histórii Trnavy bol po takej krátkej dobe pôsobenia preložený dekan a navyše bez verejnosti známych závažných dôvodov. Preto sa pýtame, či je naozaj nevyhnutné preložiť dekana Kubinca, či je práve on povolaný záchranca malej dedinskej fary v Šoporni," píše sa v petícii, ktorú začali veriaci podpisovať v stredu 19. júna po večernej bohoslužbe pred Bazilikou sv. Mikuláša v Trnave.

Signatári petície upozornili, že dekan sa po odchode Bezáka (pápež ho odvolal k 2. júlu 2012) naďalej usiloval napĺňať víziu otvorenej cirkvi – pokračoval v organizovaní Noci kostolov, budoval nové pastoračné centrum, vydal reprezentačnú publikáciu o bazilike a vyvíjal ďalšie aktivity. Kladú tiež otázku, či apoštolský administrátor Orosch vo svojom rozhodnutí skutočne položil na misky váh spravodlivosti všetky dobré činy Kubinca a či skutočne svedomito a citlivo zvážil aj pravdepodobné negatívne následky jeho preloženia.

„Všetci sme len slabí a omylní ľudia. Veľkým darom je pokora, v ktorej si dokážeme priznať svoje slabosti a pochybenia a včas ich napraviť," píše sa v petícii, ktorú plánujú odoslať na arcibiskupský úrad najneskôr začiatkom nasledujúceho týždňa. K tomu na úrad adresujú podľa svoje osobné listy v tejto veci aj ďalší veriaci.

Marcel Kubinec a ďalší kňazi ponúkli svoje miesta ako prejav spolupatričnosti s odvolaním Bezáka krátko po jeho odchode. Apoštolský administrátor ich rezignáciu prijal a ponechal ich na miestach až do vymenovania ich nástupcov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu