Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bezák sa už do Trnavy nevráti, tvrdí cirkevný analytik

Róbert Bezák
Róbert Bezák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Cirkevný analytik Imrich Gazda vylučuje, že by pápež František poslal odvolaného arcibiskupa Roberta Bezáka späť do Trnavy. Ako povedal Gazda, takéto riešenia sa nepoužívajú ani na nižších úrovniach, ani v bezproblémových situáciách, akou prípad arcibiskupa Bezáka určite nie je.

Je to pre dobro samotného kňaza, jeho nástupcu vo farnosti, aj samotných veriacich. „Kompromisným riešením by bolo poveriť arcibiskupa Bezáka nejakou primeranou úlohou mimo Slovenska. Arcibiskupov sabatický rok o mesiac končí a tak bude potrebné čo najskôr vyriešiť jeho ďalšie pôsobenie,“ konštatoval analytik.

Bezáka vysvätili za biskupa 6. júna 2009. Z riadenia Trnavskej arcidiecézy ho odvolal pápež Benedikt XVI. 2. júla 2012. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. 

Ako prvá o plánovanom odvolaní Bezáka informovala agentúra SITA, ktorej to povedal bývalý disident František Mikloško. Ten vtedy upozornil, že v januári prišla zo Svätej Stolice do Trnavy vizitácia. Viedol ju litoměřický biskup Jan Baxant. Podľa Mikloška k tejto vizitácii bol od začiatku privolaný aj spišský emeritný biskup František Tondra. Podľa Mikloškových informácií sa Baxant hneď na začiatku pýtal Tondru, ako prijme slovenská cirkev, keď bude arcibiskup Bezák odvolaný z úradu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu