Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prezidentská aleja chátra, našli sme v nej temný symbol

Uhynutý strom Borisa Trajkovského. Zobraziť galériu (7)
Uhynutý strom Borisa Trajkovského. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Tradícia sadenia prezidentských stromov, ktorú začal prezident Rudolf Schuster, sa neujala. Jeho nástupca v nej nepokračuje a aleja je zanedbaná. Viacero pamätných tabúľ v nej je nečitateľných, jeden strom uschol.

Stačila krátka prechádzka záhradou Grassalkovichovho paláca, aby sme zistili, že prezidentská aleja, ktorou sa kedysi hrdil Rudolf Schuster, chátra. Takto napríklad vyzerá pamätná tabuľa pod stromom rumunského exprezidenta Emila Constantinesca.

Prezidentská alej v záhrade
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Oveľa lepšie však nedopadli ani iní štátnici. Tabuľa monackého princa Alberta už tiež spoznala zub času.

Prezidentská alej v záhrade
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Hovorca hlavy štátu Marek Trubač tvrdí, že o poškodených tabuľkách vedia. "Každoročne po zime vykonáva Kancelária prezidenta kontrolu čistoty a statiky tabuliek. Poškodené tabuľky sa opravujú, čistia, prípadne vymieňajú. Tento servis máme v pláne začiatkom júna," informoval Trubač Topky.

Prezidentská záhrada však skrýva aj jeden záhadný jav. Takto totiž vyzerá strom, ktorý zasadil Boris Trajkovski, bývalý prezident Macedónska.

Prezidentská alej v záhrade
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Strom viditeľne uhynul. Krutá symbolika však spočíva v tom, že samotný Boris Trajkovski tragicky zahynul pri leteckom nešťastí vo februári 2004. Jeho lietadlo v zlom počasí narazilo do horského terénu v Bosne a Hercegovine. V Bratislave dnes Trajkovského pripomína uhynutý strom, no ten čoskoro vymenia za živý.

"Kancelária prezidenta už získala predbežný súhlas mestskej časti Staré Mesto na odstránenie stromu a vysadenie nového," doplnil Trubač. Záhrada totiž patrí Starému Mestu, prezidentský palác sa stará iba o jej časť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu