Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

SaS by si Osuského vedela predstaviť ako prezidenta, on však chváli Procházku

Peter Osuský
Peter Osuský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Skutočnosť, že by si niektorí liberáli z SaS vedeli v prezidentskom paláci predstaviť poslanca Petra Osuského (SaS), bola pre adresáta podporných slov šokom. Ako Osuský povedal, do volieb sa nechystá, lebo je realista.

"Bol to pre mňa neuveriteľný šok. Samozrejme, že si ani sekundu nemyslím, že toto by bol plán, ktorý by mal akúkoľvek nádej na úspech. To, že by sa našli za mnohých občanov ľudia, ktorí by im dali hlasy, to nemožno vylúčiť ani v mojom prípade. Nerobím si ale ilúzie, skôr je to epizódna záležitosť," podotkol na margo blogu člena SaS Juraja Poláčka, podľa ktorého by bol Osuský prezidentom, na ktorého by sme mohli byť hrdí.

"Nie že by som nemal predstavu, ako by mal vyzerať prezident, ale existujú iní vhodnejší a kvalifikovanejší ako ja. Aj keď na druhej strane pri pohľade na našich doterajších prezidentov by to zase nebol tak veľký 'prúšvih'," povedal s úsmevom.

Podľa jeho slov nový slovenský prezident by mal mať isté penzum rozhľadu, vzdelania a prípadne i jazykových znalostí. "Hlavne na Slovensku by bolo zvlášť dôležité, aby nemal imidž, aký má žiaľbohu politika ako taká. Že sa nelegálne obohacuje a zneužíva svoju pozíciu na to, aby konal veci nezlučiteľné so zákonom," vysvetlil Osuský. Opozičný poslanec tvrdí, že tieto kritériá spĺňa aj Radoslav Procházka, ktorý sa bude o funkciu hlavy štátu uchádzať a o ktorom sa viacerí poslanci za SaS vyjadrili pochvalne. "On patrí nepochybne k tým, o ktorých som hovoril. Existujú však aj iní, ktorí by tiež neboli hanbou prezidentského paláca," dodal Osuský v odpovedi na otázku, či je Procházka jeho favoritom.

Poláček vo svojom blogu napísal, že "ak si myslíte, že po komunistoch a sviatočnom strelcovi akoby členovi jednej strany si Slovensko zaslúži niekoho lepšieho, pozrite si video". Tu upozorňuje na vyjadrenia Osuského, ktorý na tlačovke k odchodu kollárovcov z SaS priznal, že ho prekvapilo ospravedlnenie Juraja Miškova za pád vlády Ivety Radičovej. Podľa Osuského bolo správne postaviť sa proti eurovalu, ktorý je, ako tvrdí, "evidentná hlúposť" a porušuje euroústavu.

"Prečo vlastne Slovensko nemôže mať za prezidenta osobnosť takéhoto formátu? Prečo nemôže byť Peter Osuský prezidentom, na ktorého budeme hrdí?" pýtal sa v blogu Poláček. Podpredseda SaS Ľubomír Galko v súvislosti s Poláčkovými vyjadreniami uviedol, že je to jeho osobný názor. "Peter Osuský je poctivý, vzdelaný a rozhľadený človek a bojovník proti komunizmu. My sa však o všetkých alternatívach budeme najskôr radiť interne v strane," dodal Galko.

Voľby prezidenta SR by mali byť na jar 2014. Zabojovať o Prezidentský palác chce Andrej Kiska, ako aj historicky prvý predseda KDH Ján Čarnogurský. O kandidatúre uvažuje tiež europoslanec SDKÚ-DS Peter Šťastný, kandidovať chce i poslanec Radoslav Procházka. Spomínali sa aj mená ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a expremiérky Ivety Radičovej, obaja však túto možnosť odmietli.

Hovorí sa aj o šéfovi poslaneckého klubu Pavlovi Hrušovskom, ktorý sa zatiaľ definitívne nevyjadril. Vládny Smer-SD sa plánuje zaoberať prezidentským kandidátom až na jeseň. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomínal premiér Robert Fico (Smer-SD). V kuloároch sa objavuje aj meno predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu