Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čo robiť, ak nájdete nebezpečnú muníciu: Určite nie to, čo títo blázni!

Muníciu niesli ako vrece zemiakov
Muníciu niesli ako vrece zemiakov (Zdroj: Anorak)

BRATISLAVA - Ďalší kandidáti na Darwinovu cenu. Fotografia dvoch hlúpych Britov nesúcich smrteľne nebezpečnú muníciu z čias studenej vojny na pleciach ako vrece zemiakov, vo štvrtok pobúrila internet, no najmä vydesila tamojšie Ministerstvo obrany. Prehrdzavené strely boli totiž plne funkčné a mohli každú chvíľu vybuchnúť, Briti ich však spokojne niesli na pleciach a vôbec ich netrápilo, že ohrozujú životy všetkých naokolo. A ako sa mali zachovať? Na to, ako sa správať pri náleze nebezpečnej munície, sme sa spýtali kompetentných z nášho rezortu obrany.

Pláž na samotnom juhu Veľkej Británie vo štvrtok vydala historický, no najmä smrteľne nebezpečný poklad. Dve hrdzavé munície z čias studenej vojny našli na ľuďmi obľúbenej Worbarrow bay dvaja chlapíci, ktorí sa zachovali presne tak, ako by sa mohol správať každý, komu je jeho život ľahostajný. Strely, ktoré mohli každou chvíľou vybuchnúť vzali na plecia a odniesli si na pamiatku so sebou.

Žena, ktorej sa podarilo dvojicu Britov odfotiť, ich správanie šokovalo. "Mala som naozaj strach, keď prechádzali okolo môjho dievčatka. Podľa mňa sú to idioti," citoval vystrašenú mamičku Daily Mail. Fotografia dvoch bláznov s muníciami včera obletela internet a viacerí diskutujúci boli ich konaním pohoršení. "Je to dvojica hlupákov, ak niečo podobné kedykoľvek uvidíte, mali by ste okamžite zavolať políciu," napísal jeden z nich.

Našli sa však aj takí, ktorí si na ich účet zavtipkovali. Podľa jedného z nich sú chlapíci jasnými kandidátmi na Darwinovu cenu, ktorá sa každoročne udeľuje za najkurióznejšiu smrť. "V čom je problém? Pre niekoho odpad, pre druhého poklad," myslí si o nebezpečnom úlovku ďalší z diskutérov. Tamojší hovorca ministerstva obrany v súvislosti s šokujúcou fotografiou vyzval verejnosť, aby sa držala vyznačených ciest a nezachádzali na miesta, na ktoré je vstup prísne zakázané. Úsek, kde chlapi muníciu našli, bol totiž takisto označený ako nebezpečný, zvedavci však varovanie odignorovali.

Nálezy munície v lesoch či parkoch pri rôznych stavebných prácach nie sú výnimkou ani u nás. Spýtali sme sa preto kompetentných na našom rezorte obrany, ako sa zachovať pri objave takýchto nebezpečných predmetov.

Pri náleze munície je potrebné dodržať nasledovný postup:

  1. s muníciou nemanipulovať, nedvíhať, neskúmať či je funkčná,
  2. oznámiť nález na políciu – vo vojenských objektoch a vojenských priestoroch na Vojenská políciu,
  3. určiť presné miesto nálezu,
  4. riadiť sa pokynmi polície.

Okrem tohto, že nálezca pri manipulácii s muníciou riskuje svoj život, pri jej odnášaní sa vystavuje aj iným ohrozeniam a to trestnoprávnym:

1. všeobecného ohrozenia:

  • kto vydá ľudí do nebezpečenstva smrti alebo ťažkej ujmy na zdraví, alebo cudzí majetok do nebezpečenstva škody veľkého rozsahu tým, že spôsobí škodlivý účinok výbušnín potrestá sa odňatím slobody na 4 až 10 rokov.
  • kto všeobecné nebezpečenstvo zvýši, alebo sťaží jeho odvrátenie, alebo zmiernenie – potrestá sa odňatím slobody na 4 až 10 rokov

2. nedovoleného ozbrojovania a obchodu so zbraňami:

  • kto sebe, alebo inému dovezie, vyvezie, prevezie, prepraví, zadováži, alebo drží strelivo bez povolenia, alebo takú činnosť sprostredkuje, potrestá sa odňatím slobody na 1 až 5 rokov,
  • kto bez povolenia hromadí strelivo, alebo výbušniny – potrestá sa odňatím slobody na 3 až 8 rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu