Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Hoffmann z lieku na Alzheimera očakáva miliardové zisky

Mario Hoffmann
Mario Hoffmann

BRATISLAVA/PRAHA - Slovenský finančník Mario Hoffmann rokuje s potenciálnymi investormi o predaji svojej biotechnologickej firmy Axon Neuroscience za desiatky miliárd korún. Napísal to vo svojom novom čísle časopis Týden. Axon vyvíja liek na Alzheimerovu chorobu a firma je údajne s výskumom lieku relatívne ďaleko.

"Rokujeme s viacerými spoločnosťami, ktoré majú záujem o spoluprácu, zatiaľ však nemáme jednoznačne vybraného favorita," povedal týždenníku generálny riaditeľ Axon Neuroscience Roman Sivák.

Alzheimerovou chorobou trpí vo svete tridsaťšesť miliónov najmä starších ľudí. Na začiatku mesiaca firma začala s prvou fázou klinických skúšok, kedy sa už bezpečnosť vakcíny overuje na reálnych pacientoch.

Podľa Siváka je po eventuálnom schválení lieku reálne uvažovať o tržbách firmy na úrovni niekoľkých miliárd eur ročne. Hodnota firmy by vďaka tomu mohla prudko vzrásť, povedal riaditeľ Axon. "Je preto logické, že rokovania s farmaceutickými firmami sa budú pohybovať rádovo v miliardách eur, a to v závislosti na úspešnom postupe klinických skúšok," dodal Sivák.

Hoffmann sa minulý mesiac dohodol so spoločnosťou J & T Finance Group, že v nej získa 24 percent akcií. J & T Finance Group, ktorá je materskou spoločnosťou finančnej skupiny J & T, by naopak mala prevziať kontrolný podiel v slovenskom peňažnom ústave Poštová banka, ktorú ovláda Hoffmanova spoločnosť Istrokapitál. Prepojenie oboch skupín vytvára priestor pre realizáciu projektov vo finančníctve aj pre rozvoj nových projektov vrátane projektu Axon, uviedol po dohode Hoffmann.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu