Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

O rok budú prvé maturity a Testovanie 9 cez počítač: Projekt za 28 miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Maturity a testovanie deviatakov na 500 pilotných školách sa majú už v rokoch 2014 a 2015 robiť elektronicky. Podmienky na elektronické testovanie žiakov všetkých základných a stredných škôl má vytvoriť nový národný projekt s názvom "Zvyšovanie kvality vzdelávania v základných a stredných školách s využitím elektronického testovania" za viac ako 28,22 milióna eur.

Ako prvé dnes do projektu podpisom zmluvy vstúpilo bratislavské Gymnázium na ulici Ladislava Sáru.

Projekt, ktorý potrvá od marca 2013 do roku 2015, je určený pre 2 000 regionálnych škôl - 1 600 základných a 400 stredných škôl. Zapojiť sa doň môže 160-tisíc žiakov a 550 pedagogických pracovníkov. Peniaze na projekt idú hlavne z eurofondov, 15 percent hradí slovenská strana.

"Možno by sme mohli prvých 500 škôl zapojiť do testovania už v poslednom kvartáli tohto roka, niekedy v novembri, decembri by mohli byť otestovaní," povedala riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní (NÚCEM) Romana Kanovská. Zatiaľ sa uvažuje o matematike, slovenčine a angličtine u piatakov a deviatakov na základných školách a rovnako u prvákov a štvrtákov na stredných školách.

V rokoch 2014 a 2015 chcú spustiť elektronickú maturitu na 300 vybraných stredných školách a elektronické testovanie deviatakov na 200 pilotných základných školách. "Každá maturita on-line, ktorá pôjde elektronickou formou, bude naostro, aj v 2014, aj v 2015. Nebude len ako keby cvične a potom pôjde písať papierovo," dodala Kanovská.

O projekt je veľký záujem a momentálne sa robí prieskum vybavenosti škôl informačnými technológiami. "Chceme poznať softvérové a hardvérové vybavenie škôl," dodala Kanovská. Pomôžu aj obnoviť počítačovú techniku na školách a z projektu sa zaplatia aj pedagógovia, ktorí budú na projekte pracovať.

Konkrétnymi výstupmi projektu bude databáza 30-tisíc úloh zo všeobecno-vzdelávacích predmetov. Pôjde o širší okruh predmetov z oblastí - Jazyk a komunikácia, Človek a príroda, Človek a spoločnosť, Matematika a práca s informáciami.

Potom vzniknú dve skupiny databáz - prvú budú využívať školy a druhá bude určená pre národné elektronické testovanie deviatakov a elektronické maturity. Do prípravy úloh sa zapoja aj učitelia, na ich honoráre je vyčlenených šesť miliónov eur. Školské testy by mohli byť využívané už v roku 2014, pedagógovia ich môžu používať pri vyučovaní. Využiť ich môžu aj riaditelia škôl, aby overili, čo učitelia žiakov naučili.

Projekt víta predsedníčka Združenia samosprávnych škôl na Slovensku Alena Petáková, predovšetkým ocenila možnosť využiť riaditeľské testy. Podľa riaditeľa Strednej priemyselnej školy strojníckej na Fajnorovom nábreží v Bratislave Felixa Döményho projekt pomôže zvyšovať kvalitu odborného školstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu