Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovák zadržaný v Londýne je doma: Bolo to nastražené, môže sa to stať každému!

Miroslav dodnes netuší, ako sa mu rozbuška dostala do vrecka
Miroslav dodnes netuší, ako sa mu rozbuška dostala do vrecka (Zdroj: Tv Markíza, aiexplosives.com)

LONDÝN - Miroslav Jágrik z Púchova si môže po dlhých dňoch vypočúvania a zadržiavania v Londýne konečne vydýchnuť. Slovák, ktorého v stredu večer na letisku Heatrhow zadržalo protiteroristické komando pre nefunkčnú rozbušku vo vrecku, v sobotu popoludní priletel domov. Na traumatický zážitok však tak skoro nezabudne a o tom, ako posledné dni v Londýne prežíval, porozprával v spravodajskej relácii Tv Markíza.

V sobotu popoludní vo Viedni pristálo lietadlo so Slovákom Miroslavom Jágrikom, ktorého od stredajšieho popoludnia zadržiavali v Londýne. Dôvodom bola nefunkčná priemyselná rozbuška, ktorú mu pri bezpečnostnej kontrole na heathrowskom letisku našli vo vrecku. Britská polícia zadržala aj jeho manželku, tú však po vypočutí prepustili už na druhý deň. Miroslav však v piatok putoval pred súd, kde sa rozhodovalo o jeho osude.

K šťastnému koncu londýnskeho príbehu prispela najmä jeho čistá minulosť, na základe ktorej súd rozhodol o jeho nevine a v piatok bol podmienečne prepustený. V sobotu sa tak mohol vrátiť do rodného Púchova, kde sa s novinármi podelil o svoj nepríjemný zážitok. "Uvedomil som si, keď sme prešli tou kontrolou, že to nedopadne dobre," spomína Miroslav na osudné chvíle.

Púchovčana spolu s ďalšími 10-timi turistmi smerujúcimi na výlet do Las Vegas zadržali v stredu popoludní po bezpečnostnej kontrole, pri ktorej u Miroslava našli podozrivý predmet. "Našli u neho neznámu látku, ktorá by mohla byť súčasťou výbušniny," uviedol vtedy hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel. Protiteroristické komando prehľadalo celú skupinu a následne štyroch z nich zadržalo.

Medzi nimi bol Miroslav, jeho manželka a manželia, ktorí v lietadle sedeli vedľa nich. Tých po hodinách vypočúvania a odobratí odtlačkov prstov prepustili a spolu s ďalšími Slovákmi sa mohli vrátiť domov. Miro si dodnes nedokáže vysvetliť, ako sa mu nefunkčná rozbuška dostala do vrecka. Má však podozrenie, že mu ju niekto podstrčil. "Skôr si myslím, že to bolo nastražené na odvedenie pozornosti na letisku," hovorí.

Púchovčan sa z hrozného zážitku poučil a varuje všetkých, ktorí cestujú lietadlom, aby si na svoje veci dávali pozor. "Stačí, že zaspíte na trištvrte hodiny a môže sa vám stať to isté, čo mne," upozorňuje na nebezpečenstvá v lietadle. Miroslav je rád, že po dlhých dňoch strachu a neistoty je konečne doma. Lukratívny výlet za vyše 2 tisíc eur mu už však zrejme nik nevráti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu