Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Peklo Slovákov na londýnskom letisku je na konci: Obaja sú už na slobode

Sklamaní Slováci museli na výlet do Las Vegas zabudnúť
Sklamaní Slováci museli na výlet do Las Vegas zabudnúť (Zdroj: TV JOJ)

LONDÝN - Už aj druhý z dvojice Slovákov zadržaných v Londýne je na slobode.

"Pred malou chvíľou skončil súd, bol podmienečne prepustený," potvrdil hovorca slovenského rezortu diplomacie Boris Gandel. Širšie sa k veci vyjadriť nechcel. "Rodina si neželá, aby sme zverejňovali ďalšie informácie k tomuto prípadu," vysvetlil.

Ženu prepustili britské úrady už v noci nadnes. Jej manžel bol obvinený z držania nebezpečného materiálu na palube lietadla, súd prebehol dnes. Ministerstvo je v danom prípade súčinné a je v kontakte s príbuznými. Podľa informácií by mali byť zvyšní členovia skupiny, ktorých v stredu 1. mája zadržali na letisku Heathrow v Londýne, už na Slovensku.

Chvíle obrovského strachu a neistoty v stredu zažívala skupinka slovenských a českých turistov, ktorých na ceste do Las Vegas zadržalo protiteroristické komando. Na londýnskom letisku Heathrow ich ozbrojenci prehľadali od hlavy po päty a podrobili niekoľkohodinovému výsluchu pre podozrenie z teroristického útoku. A to všetko preto, že  jednému zo Slovákov našli vo vrecku malý kovový predmet s vytŕčajúcimi drôtikmi pripomínajúci rozbušku. Výpovede rozhorčených turistov priniesla Tv JOJ.

Výlet deviatich Slovákov a dvoch Čechov za veľkú mláku štartoval vo Viedni, kde cez bezpečnostné kontroly prešli všetci bez akýchkoľvek problémov. Osudným sa im stal až prestup v Londýne, kde celú skupinku 11-tich turistov zadržalo protiteroristické komando. Dôvodom bol neznámy predmet, ktorý pri bezpečnostnej kontrole našli vo vrecku jedného z nich. "Našli u neho neznámy predmet, ktorý by mohol byť súčasťou výbušniny," uviedol hovorca Ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.

Podľa výpovedí ostatných turistov pripomínal predmet nefunkčnú rozbušku. Vynorilo sa preto podozrenie, že by mohlo ísť o teroristický útok. Vystrašených výletníkov, vrátane jedného dieťaťa (13), vzali členovia komanda na bok a začali s prehľadávaním. "Ženy plakali, my sme ich upokojovali," spomína si na hrozné chvíle jeden z účastníkov výletu.

Polícia následne zadržala štyroch turistov. Slováka, u ktorého našli podozrivý predmet, jeho manželku a manželský pár, ktorý mal to nešťastie, že sedel hneď pri nich. Ich však po vypočúvaní a odobratí odtlačkov prstov prepustili.

Turisti sú z hororového zážitku zdrvení. Lomcujú nimi pocity strachu, sklamania, ale aj hnevu. "My sme nikomu nič neurobili. Za to, že sme išli akurát s takým slovenským občanom, ktorý bol nezodpovedný a nechal si vo vrecku od Silvestra nejakú rozbušku, za to ja nemôžem," rozhorčuje sa pán, ktorý cestoval aj s vnukom. Na výlet za veľkú mláku sporil niekoľko rokov a krivé obvinenie z terorizmu ho veľmi pobúrilo.

Zadržaný Slovák nemá poňatia, ako sa údajná rozbuška do jeho vrecka dostala. Tvrdí, že o nej nič nevedel a niekto mu ju zrejme podstrčil počas spánku v lietadle. Britská polícia pokračuje vo vyšetrovaní a slovenský pár naďalej ostáva v Londýne. Ostatní zo skupiny turistov sa so sklamaním vrátili domov a teraz žiadajú odškodnenie. Podľa najnovších informácií už zadržiavanú ženu prepustili a muža čaká súd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu