Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vysokoškoláci budú v sobotu veslovať ako Cambridge a Oxford

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tradičné preteky osemveslíc medzi študentmi Cambridgeu a Oxfordu sa tento týždeň prenesú na Dunaj. V hlavnom meste si totiž v sobotu 4. mája bratislavskí vysokoškoláci zmerajú svoje sily v prvej študentskej regate.

Prvý ročník Univerzitnej regaty Bratislava organizuje Slovenská technická univerzita (STU). Zapojí sa do nej však aj Univerzita Komenského a Ekonomická univerzita. "Cieľom podujatia je zviditeľniť vysokoškolákov v hlavnom meste a založiť tradíciu stretnutí študentov bratislavských univerzít, prípadne v budúcnosti aj partnerských univerzít zo zahraničia," vraví prorektor STU Milan Sokol.

Súboj vo veslovaní odštartuje o 15.00 h pri Karloveskom ramene. Veslovať sa bude dole Dunajom a do cieľa pri nákupnom centre Eurovea by mali lode doraziť do 20 minút. Priebeh pretekov tam bude možné sledovať na veľkoplošnej obrazovke, kde prenos zabezpečí mc2, študentská televízia STU. Súčasťou podujatia je aj Malá univerzitná regata, kde budú študenti pretekať na veslárskych trenažéroch. Tímy sa môžu prihlásiť prostredníctvom stránky www.univerzitnaregata.sk.

Prvú univerzitnú regatu budú sprevádzať aj podujatia v rámci Dňa bratislavských vysokoškolákov, ktorých je v hlavnom meste viac ako 62.000. Na námestí pri Eurovei od 13.00 h vlastnú formulu ukážu strojníci a robotov zase tím z fakulty elektroniky a informatiky. Vysoká škola výtvarných umení zorganizuje výstavu a Univerzita Komenského zase predstaví práce študentov - šperky či keramiku, hru Šifrovačka aj zbierku meteoritov. Slovenská zdravotnícka univerzita predvedie simulovanú záchrannú akciu.

Podujatie sa koná pod záštitou primátora Bratislavy Milana Ftáčnika. Oslavy zavŕši Noc vysokoškolákov o 21.00 h vo vysokoškolskom klube Elam.

Preteky na Temži dvoch najlepších britských univerzít zorganizovali na ostrovoch už 159-krát, vlani ich sledovalo asi 250.000 divákov. Vo Veľkej Británii je viac ako 600 veslárskych klubov, len v Londýne okolo stovky. Česko ich má vyše 30, Slovensko päť.

Osemveslica je dlhá 18,5 metra, váži 92 kg, s posádkou a veslami sa váha blíži k jednej tone. Pretekári na osemveslici urobia približne 36 až 40 záberov za minútu, je to rýchlosť a sila, ktorá by dokázala za loďou utiahnuť aj vodného lyžiara.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu