Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prieskum: Aké výplaty vysokoškoláci očakávajú na začiatku kariéry?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Študenti a čerství absolventi vysokých škôl (VŠ) na Slovensku očakávajú priemerný čistý plat 767 eur. Vyplýva to z prieskumu poradenskej spoločnosti Deloitte, do ktorého sa zapojilo vyše 4 tisíc študentov z 11 krajín strednej a východnej Európy.

Slováci majú pritom z krajín, ktoré sa zúčastnili prieskumu, tretie najvyššie platové očakávania. Predbehli ich len Slovinci, ktorí očakávajú prvý čistý plat na úrovni 1 007 eur a Česi s očakávaným prvým čistým zárobkom 880 eur. Pri stáži pritom Slovákom postačuje čistá mzda na úrovni 473 eur.

Väčšina študentov a čerstvých absolventov je ochotná pri zaujímavej pracovnej ponuke presťahovať sa do iného mesta alebo do zahraničia. Tento trend potvrdili na Slovensku tri štvrtiny opýtaných. Študenti si pritom hľadajú prácu alebo stáž najmä cez pracovné portály a samotné webové stránky zamestnávateľov. Pracovné skúsenosti pritom študenti získavajú už počas štúdia. Na Slovensku to potvrdilo takmer 70 % oslovených študentov.

Vyše 60 % slovenských študentov vo svojom rebríčku priorít považuje príležitosť rozvíjať sa a získať nové zručnosti ako jednu z najdôležitejších priorít pri výbere práce. Nemenej dôležitá je aj celková atmosféra v práci, ktorá by mala byť priateľská, výška mzdy sa ocitla na treťom mieste. Väčšina študentov nemá presnú predstavu o svojej pracovnej kariére, avšak väčšina z nich chce zotrvať pracovať v oblasti, ktorú študuje.

U prvého zamestnávateľa plánujú slovenskí absolventi vysokých škôl pracovať približne tri roky. Takmer polovica z opýtaných však dĺžku pôsobenia v prvom zamestnaní nevedela predpovedať. Dôvodom pre prípadný odchod zo zamestnania by podľa výsledkov prieskumu bolo nedostatočné ocenenie a uznanie vykonanej práce, nedostatočné možnosti na osobný rozvoj a zlé pracovné vzťahy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu