Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Chladné počasie vadí aj sťahovavým vtákom: Migrácia sa posunula

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Apríl je mesiac, keď na Slovensko prilietava najviac sťahovavých vtákov. Tohtoročná chladná jar zatiaľ podľa ornitológov zastavila početné kŕdle vtákov, avšak po prvom oteplení možno očakávať hromadný prílet desiatok vtáčích druhov.

Do minulého týždňa sa zaznamenal prílet 36 sťahovavých druhov vtákov. Vlani vtáčia migrácia vrcholila v týchto dňoch, tento rok sa však pre počasie posunula.

"Pozorované boli prvé bociany biele aj čierne, dokonca aj prvá lastovička zavítala na Slovensko už 23. marca. Výrazné ochladenie však pozastavilo vtáčie sťahovanie a africké migranty zatiaľ vyčkávajú v južnejších regiónoch Európy," povedal Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko. Napríklad stovky belorítok čakajú podľa jeho slov v týchto dňoch na oteplenie v predhorí Álp v Taliansku.

"Vtáčia migrácia a rôzne sťahovavé vtáky sú obdivované po celom svete a v rôznych kultúrach. Majestátne žeriavy v Ázii, kŕdle divých husí v Škandinávii či bociany v Európe sú súčasťou kultúry národov," poznamenal ornitológ Ján Gúgh.

Podotkol, že ľudí odjakživa fascinovali schopnosti vtákov. "Prelet a prekonávanie obrovských vzdialeností na miesta s dostatkom potravy počas sezóny rozmnožovania či zimovania predurčila vtákom stať sa jednými najúspešnejšími živočíchmi sveta," doplnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu