Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nočné počasie nás neprekvapilo, hasiči sa ale veľmi nevyspali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predpovede meteorológov o nočných úhrnoch zrážok sa naplnili. Na niektorých miestach východného Slovenska spadlo až 18 mm zrážok. Hladiny tokov boli ustálené, prípadne zaznamenali len mierny vzostup.

"Počas noci sme najväčšie zrážky zaznamenali vo východnej časti Podunajskej nížiny, západnej časti Banskobystrického kraja a východnej časti Košického kraja," uviedla meteorologička SHMÚ Paulína Valová. "Na staniciach Dobšinská ľadová jaskyňa a Henclová sme zaznamenali 18 mm, v Smolníku 19 mm." V oblasti stredného Slovenska spadlo najviac zrážok v okolí Banskej Štiavnice a stanice Kľak, kde meteorológovia zaznamenali 14 mm, na západnom Slovensku spadlo v Hurbanove 15 mm zrážok.

Hydrológovia SHMÚ zaznamenali počas noci mierny vzostup hladín tokov v hornej časti rieky Nitra a na rieke Žitava." Vo Vieske nad Žitavou bol o 5. hodine ráno dosiahnutý 1. stupeň povodňovej aktivity," uviedla hydrologička SHMÚ Michaela Bírová. Hladiny ostatných tokov boli ustálené. "Vzhľadom k predpokladanému vývoju počasia očakávame dnes mierny vzostup riek," informovala Bírová.

Dodala, že situácia v súvislosti s hydrologickými výstrahami bude aktualizovaná o 12.00 h. Meteorológ SHMÚ Pavol Zaujec uviedol, že dnes sa na Slovensku očakáva prevažne zamračené počasie s dažďom, od 800 metrov sneženie. "Predpokladaný úhrn zrážok je od 1 do 20 mm, " dodal Zaujec.

Hasiči zasahovali aj v noci

Príslušníci hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v noci na dnes v súvislosti s následkami zlého počasia museli zasiahnuť v 20 prípadoch. Najviac zásahov zaznamenali v Nitrianskom a Banskobystrickom kraji.

Ako informovala hovorkyňa HaZZ Silvia Jančovičová, vo väčšine prípadov išlo o odčerpávanie vody z pivníc rodinných domov a miestnych komunikácií. "V Trenčianskom kraji hasiči odstraňovali aj spadnuté stromy z komunikácií," uviedla Jančovičová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu