Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Na Slovensko večer dorazí dažďová smršť: Meteorológovia varujú pred povodňami!

SHMÚ varuje pred výdatným dažďom Zobraziť galériu (2)
SHMÚ varuje pred výdatným dažďom (Zdroj: shmu.sk)

BRATISLAVA - Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu predpovedajú na najbližšiu noc z 2. na 3. apríla (z utorka na stredu), a tiež na stredu (3. 4. 2013) ďalšie zrážky, ktoré by opäť mali na južnom Slovensku presiahnuť 30 mm.

Vaše tipy

Výstraha druhého stupňa platí v Banskobystrickom, Trenčianskom, Nitrianskom a v Žilinskom kraji od dnes od 18:00 do stredy 3. apríla do 23:00. Miestami môže spadnúť 20 až 40 milimetrov zrážok. Pršať však bude aj v ostatných krajoch Slovenska, a to v Bratislavskom, Košickom a v Trnavskom od dnešného večera takisto do stredy do 23:00.

V týchto krajoch platí výstraha prvého stupňa, pri ktorej môže spadnúť 20 až 40 milimetrov zrážok. V okresoch Sabinov, Bardejov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Humenné a Snina začne pršať o polnoci zo stredy na štvrtok. Prestať by malo vo štvrtok ráno o 6:00. Silný dážď môže spôsobiť škody na majetku.

Na Slovensko večer dorazí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

Okrem dažďa varuje SHMÚ aj pred snežením, a to na západe, ako aj na severe krajiny. V Bratislavskom, Trenčianskom a v Trnavskom kraji platí výstraha prvého stupňa. Snežiť bude od dnešného večera od 18:00 do stredy 3. apríla do 23:00, pričom miestami môže napadnúť päť až 20 centimetrov nového snehu.

V okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa bude snežiť takisto od dnes od 18:00 do štvrtkového rána 4. apríla do 6:00. Tu môže miestami napadnúť 10 až 20 centimetrov nového snehu. Sneženie je nebezpečné predovšetkým pre vodičov, no pozor by si mali dávať aj chodci.

Ako dnes uviedol Michal Hazlinger, hydrológ z SHMÚ: „Vzhľadom na mimoriadnu hydrologickú situáciu, existujúce snehové zásoby v povodiach a očakávaný dážď, predpokladáme opätovný vzostup vodných hladín na tokoch slovenských riek. Očakávame, že toky dosiahnu a prekročia vodné stavy, ktoré zodpovedajú stupňom povodňovej aktivity najmä v povodiach Nitry, Ipľa, Hrona a Slanej. V súvislosti s nasýtením povodí predpokladáme výskyt sprievodných povodňových javov aj mimo vodných tokov. Pretože existuje reálna hrozba povodní, SHMÚ vydal sériu hydrologických výstrah. Výstrahy 2. stupňa platia pre celý Banskobystrický kraj a pre okresy Nitrianskeho (Zlaté Moravce) a Trenčianskeho kraja (Partizánske,Prievidza) patriace do povodia Nitry. V okrese Levice je situácia skomplikovaná dotekajúcimi vodami z horných úsekov Hrona a Ipľa a pri predpoklade ďalšieho vzostupu je vydaná výstraha 3. stupňa. Situáciu aj naďalej monitorujeme, hydrologické výstrahy budú aktualizované na základe vývoja na vodných tokoch.“

Už v predchádzajúcich dňoch (30. a 31.3.2013) zasiahla Slovensko vlna zrážok. V priestore južného Slovenska boli prevažne tekuté, pričom zrážkové úhrny miestami presahovali 30 - 40 mm. Vzhľadom k nízkej retenčnej kapacite povodí začali v priebehu nedele (31.3.2013) prudko stúpať hladiny vodných tokov v povodiach Nitry a Ipľa, kde dosiahli a prekročili hladiny zodpovedajúce 3. stupňom povodňovej aktivity. Lokálne boli problémy aj na iných vodných potoch.

Nasledujúci deň klesala hladina v horných častiach povodí Nitry a Ipľa, naopak na dolných úsekoch stále stúpala a kulminovala v poobedňajších a nočných hodinách. Na Nitre v Nových Zámkoch dosahovala nameraná hodnota kulminácie hodnoty zodpovedajúce 10 - 20 – ročnému maximálnemu prietoku. V priebehu dnešného dňa (utorok 2.4.2013) hladina postupne klesala a situácia sa stabilizovala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu