Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Povodňové výstrahy aj na východe: Pozrite, ktoré regióny sú v ohrození!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Na mapu protipovodňových výstrah Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) dnes o 23,30 pribudli Košice okolie - Hornád, Košice okolie - Bodva a Trebišov - Rožňava. Vo všetkých prípadoch ide o výstrahu zodpovedajúcu 1. stupňu povodňovej aktivity a SHMÚ ju vyhlásil v čase od 23,30 do 3. apríla, 12,00.

Výstrahu zodpovedajúcu 1. stupňu povodňovej aktivity dnes vydal SHMÚ aj pre Bánovce nad Bebravou, Nové Zámky - sever, Nitru, Topoľčany, Michalovce a Trebišov bez Rožňavy. V posledných dvoch menovaných prípadoch platí výstraha od 1. apríla 13.00 h do 3. apríla 9.00 h, v ostatných od 23,00 do odvolania.

Výstrahu zodpovedajúcu 2. stupňu povodňovej aktivity vydal SHMÚ pre Nové Zámky - juh, Partizánske, Prievidzu, Zlaté Moravce, Žarnovicu, Banskú Štiavnicu, Žiar nad Hronom, Zvolen, Detvu, Banskú Bystricu, Brezno, Veľký Krtíš, Krupinu, Lučenec, Poltár, Rimavskú Sobotu, Revúcu a Rožňavu, výstraha platí od dneška 23,00 do odvolania. Najvyššie riziko vzostupu vodných hladín s dosiahnutím a prekročením hladín, zodpovedajúcich až tretiemu stupňu povodňovej aktivity očakáva Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v levickom okrese. Výstrahu vydal s platnosťou od 23.00 h. až do odvolania pre Levice - východ, aj Levice - západ.

Krátko po 23. hodine bola situácia v levickom regióne pokojná, hasiči v súvislosti s povodňami zasahovať nemuseli. Naďalej zostáva kvôli zaplavenej vozovke neprejazdný  úsek cesty medzi Hronovcami a Malými Ludincami. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu predpovedajú na noc z 2. na 3. apríla a tiež na stredu 3. apríla ďalšie zrážky, ktoré by opäť mali na južnom Slovensku presiahnuť 30 mm. Uviedol to dnes v poobedňajších hodinách hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

"Vzhľadom na mimoriadnu hydrologickú situáciu, existujúce snehové zásoby v povodiach a očakávaný dážď, predpokladáme opätovný vzostup vodných hladín na tokoch slovenských riek," upozornil aj hydrológ zo SHMÚ Michal Hazlinger. "Očakávame, že toky dosiahnu a prekročia vodné stavy, ktoré zodpovedajú stupňom povodňovej aktivity najmä v povodiach Nitry, Ipľa, Hrona a Slanej. V súvislosti s nasýtením povodí predpokladáme výskyt sprievodných povodňových javov aj mimo vodných tokov. Pretože existuje reálna hrozba povodní, SHMÚ vydal sériu hydrologických výstrah," dodal.

Výstrahy druhého stupňa platia pre celý Banskobystrický kraj a pre okresy Nitrianskeho (Zlaté Moravce) a Trenčianskeho kraja (Partizánske, Prievidza), patriace do povodia Nitry. V okrese Levice je situácia komplikovaná dotekajúcimi vodami z horných úsekov Hrona a Ipľa a pri predpoklade ďalšieho vzostupu je vydaná výstraha tretieho stupňa. "Situáciu aj naďalej monitorujeme, hydrologické výstrahy budú aktualizované na základe vývoja na vodných tokoch," doplnil Hazlinger.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu