Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Niektoré rieky stále stúpajú, najkritickejšie sú Ipeľ, Roňava a Olšava

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Problémy so stúpajúcimi hladinami riek naďalej pretrvávajú. Úroveň zodpovedajúcu najvyššiemu tretiemu stupňu povodňovej aktivity dosahuje hladina rieky Ipeľ. Na stanici Vyškovce má hladina výšku 588 centimetrov a stále stúpa. Najvyšší tretí stupeň je aj na východoslovenskom toku Roňava.

Na stanici Michaľany hladina vystúpila na 291 centimetrov a ďalej stúpa. Tretí stupeň je tiež na Olšave, na stanici Bohdanovce namerali dnes ráno 260 centimetrov. Hladina stále stúpa.

Podľa informácií z internetovej stránky Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) úroveň zodpovedajúcu druhému stupňu povodňovej aktivity dosahuje tok Latorica (Veľké Kapušany - 673 cm), kde sa hladina ustálila na 673 centimetroch.

Rovnaký stupeň dosahujú aj toky Ipeľ (Salka - 492 cm) a Torysa (Košické Olšany - 313 cm). V oboch prípadoch hladiny naďalej stúpajú. Na niekoľkých ďalších tokoch prevažne juhu stredného a východného Slovenska dosahujú hladiny úroveň prvého stupňa povodňovej aktivity.

Podľa webstránky SHMÚ naďalej platia výstrahy pred povodňami. Najvyššia je stále na východe okresu Levice (Ipeľ). Druhý stupeň výstrahy pred povodňou z topiaceho snehu a dažďa platí v časti okresu Trebišov okolo toku Roňava. V okresoch Michalovce (Bodrog), Trebišov (Bodrog), Košice - okolie (Hornád a Bodva), Revúca (Slaná), Rimavská Sobota (Slaná), Lučenec (Ipeľ), Veľký Krtíš (Ipeľ), Levice - západ (Dolný Hron) a Nové Zámky juh (Dunaj) vyhlásil SHMÚ výstrahu pred povodňami prvého stupňa. Zvyšok krajiny je nateraz bez výstrah.

V Košickom kraji pre dážď v noci výrazne stúpla hladina Roňavy a Olšavy

Daždivé počasie spôsobilo v noci na dnes výrazne zvýšenie hladiny riek Roňava a Olšava na juhovýchode Slovenska. Úroveň hladín dnes ráno zodpovedala 3. stupňu povodňovej aktivity. Hasiči však v Košickom kraji počas noci v súvislosti s možnou hrozbou povodní nemuseli zasahovať. Pre TASR to o 6.30 potvrdili z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach.

Podľa meraní Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) hladina Roňavy v stanici Michaľany stúpla o 5.00 h na výšku 291 cm, najvyšší nárast bol v noci medzi 18.00 a 3.00 h, keď stúpla o takmer meter. Situáciu by malo upokojiť zlepšené počasie.  

Hladina rieky Olšava v stanici Bohdanovce mala dnes o 6.00 h výšku 260 cm, za 12 hodín stúpla o vyše metra. SHMÚ vydal hydrologickú výstrahu pred povodňami 2. stupňa pre oblasť Trebišov - Roňava a Košice okolie – Hornád. Jej platnosť trvá do dnešného poludnia. V rámci Košického kraja platí aj hydrologická výstraha 1. stupňa pred povodňami pre okresy Michalovce a Trebišov bez Roňavy.

Hladinu na úrovni 2. stupňa povodňovej aktivity mali dnes ráno rieky Torysa v stanici Košické Olšany a Latorica v stanici Veľké Kapušany. Zvýšenú úroveň hladín zodpovedajúcu 1. stupňu mali toky Bodva v Hosťovciach a Turni nad Bodvou, Hornád v Kysaku, Chlmec v Zemplínskom Branči a Bodrog v Strede nad Bodrogom. Podľa predpovede počasia SHMÚ bude dnes prevažne veľká oblačnosť, miestami občasný dážď, od približne 1300 metrov sneženie.

Toky na Zemplíne sú vo svojom koryte, problémy s povodňami tam zatiaľ nemajú

Stúpanie hladín viacerých vodných tokov zaznamenali počas uplynulej noci vodohospodári na území Zemplína. K vybrežovaniu potokov či riek však v tejto oblasti Slovenska zatiaľ nedochádza. Úroveň najvyššieho stupňa povodňovej aktivity, a to 3., dosahuje aktuálne podľa meraní Slovenského hydrometeorologického ústavu, hladina Roňavy pri Michaľanoch.

Dnes o 6.00 h dosiahla v spomínanej stanici výšku 291 centimetrov (cm)  Od stredy 3. apríla, konkrétne 22.00 h,  stúpla o takmer 40 cm. "Rieka je v koryte, je tam ešte približne 30-centimetrová rezerva. Problémy s vodou zatiaľ v obci nemáme," povedal starosta Michalian Daniel Ceran. Za uplynulú noc stúpali a naďalej stúpajú na Zemplíne aj hladiny Tople, Laborca, Výravy či Ondavy. Úroveň stupňov povodňovej aktivity však zatiaľ nedosahujú.

Opačný trend je dnes ráno na toku Latorice pri Veľkých Kapušanoch. Kým hladina rieky v posledných dňoch pomaly stúpala, aktuálne  je ustálená na hodnote 674 cm čím dosahuje úroveň 2. stupňa povodňovej aktivity.

Situácia na Zemplíne je v súvislosti s povodňami nateraz pokojná. Počas uplynulej noci tam hasiči pre problémy s vodou zasahovať nemuseli. Dnes o tom informovali operační dôstojníci z Krajských riaditeľstiev Hasičského a záchranného zboru v Košiciach a Prešove.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu