Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Ružín je pripravený na záplavy: Hladina je o 4,8 metra nižšie

Vodná nádrž Ružín je pripravená na záplavy Zobraziť galériu (4)
Vodná nádrž Ružín je pripravená na záplavy (Zdroj: mik)

KOŠICE – Na nepriaznivú predpoveď počasia je najväčšia vodná nádrž Ružín pri Košiciach pripravená. Voda je odpustená, brehy voda neobmýva a tak môže zachytávať prívaly dažďa aj topiaci sa sneh, ktorého je v regióne neúrekom.

„Momentálna výška hladiny je  321,79 m.n.m. Je o o 4,8 m nižšie ako je maximálna prevádzková hladina. Slovenský vodohospodársky podnik však túto výšku hladiny udržiava účelovo, pretože v povodí okolo vodnej nádrže Ružín sa momentálne nachádza v snehu zhruba 140 mil. m3 zásoba vody. Ak berieme do úvahy, že pri štandardnom topení sa snehu sa 1/3 vyparí, 1/3 vsiakne a 1/3 odtečie, tak môžeme predpokladať, že cez prítoky by do Ružína malo pritiecť zhruba 45 mil. m3 vody. A to za predpokladu, že by už nesnežilo, ani nepršalo. No a pri súčasnej výške hladiny stačí aby pritieklo 15 mil. m3 a Ružín by bol z hľadiska zásobného objemu plný,“ hovorí hovorca vodohospodárov Ľuboš Krno.

Vodná nádrž Ružín je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: mik)

Takže momentálne na pohľad nižšia hladina je udržiavaná zámernou manipuláciou a v žiadnom prípade nehrozí zopakovanie sa vlaňajšieho roka, že v Ružíne bolo priam nevysvetliteľne málo vody, pričom sa táto vodná nádrž naplnila až v priebehu roka. Na porovnanie, minulého roku v tomto období, bola hladina nižšie ešte o 4 metre.

Vodná nádrž Ružín je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: mik)

Ani turisti a chatári sa nemusia obávať, žeby počas letnej sezóny, nebolo v Ružíne dosť vody.Keďže na Ružíne už boli ukončené aj rekonštrukčné práce, nie je najmenší dôvod obávať sa, žeby táto vodná nádrž nemala dostatok vody na letnú turistickú sezónu,“ dodáva L. Krno.

Vodná nádrž Ružín je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: mik)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu