Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nové byty pre mladé rodiny na Luníku IX: Chcú ukázať, že vedia žiť dôstojne!

Luník IX
Luník IX (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE - Saleziáni zrekonštruujú na košickom Luníku IX bytový dom a poskytnú bývanie pre mladých Rómov s rodinami.

„Vidíme u niektorých ľudí a rodín na Luníku známky nádeje, berieme to ako príležitosť vytvoriť komunitu ľudí, ktorí chcú rásť, aby ukázali svojmu prostrediu novú cestu, že aj Rómovia na Luníku IX môžu žiť dôstojne,“ povedal saleziánsky delegát pre misie don Peter Jacko. Dodal, že pomoc opusteným, mladým v ťažkostiach či sociálne slabším patrí medzi základné poslanie Saleziánov don Bosca.

Zámerom saleziánov je postupná rekonštrukcia bytového domu, aby tu vzniklo sociálne bývanie. Po rekonštrukcii by vznikli byty bežného, ako aj nižšieho štandardu. Zriadiť chcú tiež spoločné priestory pre komunitnú prácu bratov a širšej saleziánskej rodiny. V prízemných priestoroch plánujú saleziáni vybudovať hygienickú stanicu, ktorá by slúžila aj ostatným obyvateľom, ktorí si nedokážu v súčasných podmienkach zabezpečiť riadnu hygienu. 

Saleziáni chcú prostredníctvom programu asistovaného sociálneho bývania pracovať so súčasnými nájomcami, ako aj oslovenými mladými rodinami, a v prvej etape vytypovať prvých nájomníkov, ktorí príjmu určité podmienky. 

„Naším zámerom je priviesť účastníkov programu podporného bývania k pracovnej spoluúčasti pri rekonštrukcii, pri prácach, ktoré nevyžadujú profesijných odborníkov, pri udržiavaní poriadku a podobne. Toto bude jeden z merateľných indikátorov realizácie sloganu: Chcem vytvárať a nie iba využívať. Nakoľko vieme, že nie všetci majú pracovné návyky, pri práci bude potrebná asistencia. Nevieme odhadnúť, ako rýchlo prijmú tento model,“ povedal predstavený komunity saleziánov na Luníku IX Peter Bešenyei. 

Košickí mestskí poslanci na poslednom rokovaní zastupiteľstva schválili prevod bytového domu na ulici Krčméryho vchod 1 a 3 do vlastníctva Saleziánov don Bosca – Slovenská provincia za jedno euro z dôvodu hodného osobitného zreteľa. Dôvodom je realizácia pilotného projektu podpory bývania a výchovno-pastoračného zámeru pre sociálne znevýhodnených obyvateľov Luníka IX.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu