Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Slovensko je v potravinovej vojne: Poľsko nás obvinilo z manipulovania!

Gazeta Wyborcza píše o kampani proti poľským potravinám. Zobraziť galériu (2)
Gazeta Wyborcza píše o kampani proti poľským potravinám. (Zdroj: GW)

BRATISLAVA - Zaplavuje Poľsko náš trh nekvalitným tovarom, alebo ide iba o propagačnú akciu proti poľskej konkurencií? Poliaci majú jasno. Ich denník Gazeta Wyborcza píše, že v Čechách a na Slovensku sa organizuje čierna kampaň proti poľskému jedlu.

"V Čechách a na Slovensku prebieha čierna kampaň proti poľským potravinám," cituje Gazeta Andrzeja Gantnera, riaditeľa Poľskej federácie výrobcov potravín. Práve o prístupe k poľským potravinám rokoval v Poprade poľský premiér Donald Tusk s Robertom Ficom. Gazeta Wyborcza pripomína, že kým v roku 2000 Poľsko vyviezlo do Čiech živé zvieratá za 133 miliónov eur, v roku 2012 už za 868 miliónov. "Miestni producenti nedokážu konkurovať našim cenám. Na Slovensku sa iba 42 percent predaných potravín vyrobilo doma," tvrdia noviny. Podľa Gazety si Česi a Slováci chcú chrániť trh pre poľskými potravinami a rozpútali proti nim kampaň, ktorú podporujú aj oficiálne miesta.

Gazeta kritizuje slovenského ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka, ktorý pravidelne kritizuje poľské potraviny, ako aj pochybenia v predajniach s potravinami. "Naše zdroje nás informovali, že minister manipuluje štatistiky. Jahnátek sa tvári akoby veľká časť poľských potravín mala nízku akosť. Ale po pravde sa to týka iba troch promile vyvezených produktov," píše poľský denník. Podobne komentuje aj situáciu v Čechách.

Poliaci kritizujú aj české a slovenské médiá, tvrdia, že u nás sa dokonca písalo o poľskej zmrzline, ktorá mala obsahovať prípravok proti všiam.

O reputácií poľských potravín rokovali premiéri Tusk a Fico v Poprade, kde poľský premiér slovenskému venoval aj košík s potravinami.

Donald Tusk odovzdáva Robertovi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Fico Tuska ubezpečil, že žiadna kampaň proti poľským potravinám sa u nás nevedie.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu