Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Megaškandál v Poľsku: Dobytku dávajú krmivo zo zdochlín, ľuďom hrozí smrteľná nákaza!

Poľská kafiléria vyrábala a predávala mäsokostnú múčku. Zobraziť galériu (3)
Poľská kafiléria vyrábala a predávala mäsokostnú múčku. (Zdroj: TVN24)

BRATISLAVA/VARŠAVA - Na potravinové škandály u našich severných susedov sme už zvyknutí, to čo sa však podarilo zistiť investigatívnym reportérom v posledných dňoch, vyráža dych. Jedna z najväčších poľských kafilérií dlhodobo tajne vyrábala a predávala mäsokostnú múčku z uhynutých zvierat. Poľskí statkári tak dlhé roky kŕmili svoj dobytok múčkou, ktorá je prísne zakázaná, pretože môže šíriť nebezpečnú chorobu BSE.

Na škandalóznu a nebezpečnú praktiku prišla vo svojej investigatívnej reportáži poľská televízia TVN24. Reportér televízie sa vydával za zamestnanca poľnohospodárskeho statku a bez problémov od kafilérie Hetman v poľskej Olszowke kúpil mäsokostnú múčku ako krmivo pre dobytok, alebo svine. Kafiléria však nie je bitúnok. Kafiléria iba likviduje uhynuté zvieratá a výroba mäsokostnej múčky z uhynutých kusov je v Poľsku zakázaná od roku 2003. "Fungovali sme a fungujeme iba ako kafiléria. Nemáme vybavenie na výrobu mäsokostnej múčky," bráni sa v reportáži majiteľ kafilérie Hetman Jacek Luciński. Reportérovi TVN24 sa však priamo od jeho zamestnancov podarilo kúpiť tonu mäsokostnej múčky, ktorú mu priviezli na dohodnuté miesto firemným autom. V areáli kafilérie navyše získal zábery kompletnej výbavy na výrobu múčky.

Areál kafilérie
Zobraziť galériu (3)
Areál kafilérie  (Zdroj: TVN24)

Nikto nič nevedel?

Kafiléria takto podľa reportáže fungovala už niekoľko mesiacov. Mnoho poľských farmárov tak vedomky, či nevedomky, kŕmilo svoj dobytok nebezpečnou zmesou. Veterinárna správa okamžite zastavila činnosť kafilérie. Stalo sa tak až po zverejnení reportáže. Prípad už vyšetruje prokuratúra. Televízia však pripomenula, že podobných vyšetrovaní boli už desiatky a všetky išli do stratena, pre nedostatok dôkazov.

Mäsokostná múčka v aute reportéra
Zobraziť galériu (3)
Mäsokostná múčka v aute reportéra  (Zdroj: TVN24)

Nebezpečná, ale lacná

Farmári mäsokostnú múčku kupujú a pridávajú do krmiva pre chovné zvieratá. Múčka je totiž viac ako polovicu lacnejšia ako sójové krmivo. Tlaku na znižovanie nákladov tak máloktorý chovateľ odolá.

Mäsokostná múčka môže obsahovať zárodky choroby BSE, zvanej aj choroba šialených kráv. Nákaza sa za určitých okolností môže preniesť aj na človeka, u ktorého vyvoláva takzvanú Kreutzfeld-Jacobovu chorobu. Na celom svete od roku 1985 na túto chorobu zomrelo už najmenej 227 ľudí.

Mäsokostná múčka je vo väčšine sveta zakázaná ako potrava pre prežúvavce, medzi ktoré patrí aj hovädzí dobytok. Zvieratá s jednoduchým tráviacim systémom, ako napríklad prasce, ju však požívať môžu. Rovnako sa používa aj ako zložka v potrave pre psy a mačky.

Kompletná investigatívna reportáž televízie TVN24 v poľskom jazyku

 

Potravinový škandál v poľskej kafilérii

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu