Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Turisti na horách opatrne, stále trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách zamračené, na mnohých miestach hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -6° do 1° C. Fúkal mierny až dosť čerstvý vietor južných a západných smerov s rýchlosťou do 30 km/h.

V priebehu posledných 24 hodín napadol len miestami v Tatrách poprašok nového snehu. Sneh z predchádzajúcej periódy sneženia je vplyvom vetra nerovnomerne rozložený. Miestami je sneh vyfúkaný až na tvrdý podklad. Inde sa zas vytvorili snehové záveje, dosky a vankúše.

Z prechádzajúceho oteplenia a dažďa a následného ochladenia sa snehová pokrývka čiastočne stabilizovala, na jej povrchu sa však nachádza nový suchý sneh 10-30 cm, ktorý je len minimálne previazaný s podkladom. Súvislá snehová pokrývka je od podhoria až po hrebene a postupne sadá.

Vo všetkých pohoriach na Slovensku naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Snehová pokrývka je na ojedinelých strmých svahoch len mierne spevnená.

Nový nesadnutý sneh z poslednej periódy sneženia je previevaný na záveterné svahy, kde sú vytvorené nestabilné snehové dosky a vankúše. Ich uvoľnenie je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení obzvlášť na uvedených strmých svahoch.

Uvoľniť sa môžu aj spontánne splazy a malé lavíny. Na hrebeňoch sa nachádzajú nebezpečné veľké preveje. Pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie. Pri intenzívnejších zrážkach má lavínové nebezpečenstvo mierne stúpajúcu tendenciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu