Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Potraviny v obchodoch sú v 40% prípadoch závadné

BRATISLAVA - Potraviny predávané v slovenských obchodoch sú v 40 percentách prípadoch závadné. Podľa televízie Markíza to pri kontrolách zistili inšpektori zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Kontrolóri preverovali najmä výrobky, ktoré sa nakupujú pred Vianocami, ako napríklad mäso, čokoláda, ovocie či zelenina.

Riaditeľ potravinovej správy Jozef Bíreš naznačil, že predajcovia zákazníkom podsúvajú pokazené potraviny zámerne. "To nie je nevedomosť, to je v mnohých prípadoch aj zámer," tvrdil televízii Markíza.

Inšpektori nachádzajú na Slovensku potraviny po záruke pri kontrolách pravidelne. Takéto výrobky predávajú veľké hypermarkety aj malé obchody. Predajcom hrozí pokuta do jedného milióna korún.

Poslanci včera rozhodovali o návrhu opozičného poslanca a bývalého ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona, ktorý by tresty za pokazené potraviny sprísnil. Pri opakovanom predaji skazených potravín by novela umožňovala zatvorenie prevádzky. Návrh však zamietli.

Vláda však už skôr schválila vlastnú novelu zákona, ktorá zvyšuje maximálnu výšku pokuty na 50 miliónov korún a tiež umožní zatvorenie prevádzky. O tej budú poslanci rozhodovať neskôr.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu