Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Lekári, ktorí by predpísali potratovú tabletku: Trestné stíhanie im nehrozí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Lekárom, ktorí by predpísali nedávno v EÚ registrované potratové tabletky Mifegyne a Medabon, by podľa ministerstva zdravotníctva (MZ) nehrozilo trestné stíhanie. To, že lekár by predpísaním potratových tabletiek spáchal trestný čin, uviedla vo svojom stanovisku europoslankyňa Anna Záborská. Rezort zdôrazňuje, že tabletky sa u nás nedajú predpísať, keďže výrobca ešte ani nepožiadal Slovensko o vstup tejto tabletky na náš trh.

"Lekár, ktorý by dnes žene podal prostriedok na vyvolanie potratu, dopustil by sa trestného činu. Každému, kto umelo preruší tehotenstvo ženy iným spôsobom, než aký je popísaný v zákone, hrozí strata slobody na dva až päť rokov. Platná vyhláška č. 417/2009 Z. z. pritom pripúšťa len jediný spôsob - odsatie plodu z maternice na operačnej sále pri celkovej anestézii ženy," upozornila v stredu (16.1.) europoslankyňa, ktorá je tiež lekárkou a žiada zrušenie registrácie. Výzvu proti registrácii už na internete podpísalo takmer 3000 ľudí, protestujú tiež biskupi a kresťanské pro-life organizácie.

 Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zaregistroval obe tzv. potratové tabletky v procese európskej registrácie. „Registrácia daných liekov prebehla na centrálnej európskej úrovni, Slovensko ako krajina EÚ tak automaticky dostala registráciu na daný liek. Liek je však v prísnom režime, nedá sa ešte ani kúpiť, ak výrobca požiada o to, až potom bude dostupný aj u nás,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková. ŠÚKL predpokladá, že podľa zváženia MZ bude treba vydať odborné usmernenie k použitiu týchto prípravkov.

Organizácie ako Fórum života či Centrum pre bioetickú reformu upozornili, že obe tabletky sú nelegálne, lebo sú v rozpore s potratovým zákonom, ktorý vyžaduje, aby ukončenie tehotenstva bolo vykonané v zdravotníckom zariadení. Hlavný odborník rezortu pre gynekológiu a pôrodníctvo Miroslav Borovský oponuje, že nič v súčasnej legislatíve nebráni použitiu týchto potratových tabliet na Slovensku.

„Prax by mala byť taká, že lekár zdravotníckeho zariadenia, ktoré je oprávnený vykonávať prerušenie tehotnosti, žiadateľku vyšetrí a poučí podľa súčasnej platnej legislatívy a keď zistí, že žiadateľka nemá kontraindikácie pre použitie tzv. potratovej tablety na prerušenie tehotnosti, vydá žiadateľke recept a po poučení ju objedná na následnú kontrolu,“ uviedol. Ukončenie tehotenstva bude teda podľa neho vykonané v zdravotníckom zariadení, iba nebude nevyhnutná narkóza a inštrumentálne vyprázdnenie maternice.

Registráciu tabletiek privítala Slovenská gynekologicko-pôrodnícka spoločnosť SLS. Podľa spoločnosti znižujú komplikácie pri interrupcii tým, že nie je potrebná narkóza, inštrumentálna dilatácia krčka maternice a následné inštrumentálne vyprázdnenie dutiny maternice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu