Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Záborská: Hlasovanie dvojitou väčšinou v Rade EÚ poškodí záujmy Slovákov

Anna Záborská
Anna Záborská (Zdroj: SITA)

BRUSEL/ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes rozhodli, že od novembra 2014 sa začne v Rade EÚ uplatňovať nový systém hlasovania dvojitou väčšinou. Podľa slovenskej europoslankyne Anny Záborskej (KDH), to poškodí občanov Slovenskej republiky žijúcich v zahraničí.

Európsky parlament dnes schválil návrh spoločných pravidiel zberu a spracovania údajov o počte obyvateľov EÚ. Jednotná celoeurópska forma získavania údajov je nevyhnutná napríklad na výpočet kvalifikovanej väčšiny pri hlasovaniach v Rade ministrov a stanovení nárokov na financovanie zo strany EÚ.

V súčasnosti používajú členské štáty vlastné metódy stanovenia a spracovania demografických údajov a štatistík, ako aj zasielania týchto informácií Európskej komisii (EK).

Členské štáty by podľa nových pravidiel mali poskytnúť EK údaje o počte obyvateľov s obvyklým bydliskom na svojom území, teda osôb, ktoré žijú alebo sa chystajú žiť v danom členskom štáte po dobu minimálne jedného roka. Cieľom nových pravidiel je zaistiť, aby bola každá osoba započítaná v celoeurópskej štatistike iba raz.

"Záujmy slovenských občanov pracujúcich a žijúcich v zahraničí nebude mať od budúceho roku kto zastupovať v Rade EÚ. Podľa prijatého nariadenia o demografickej štatistike budú zarátaní medzi obyvateľov štátu, v ktorom momentálne žijú. Keďže však nemôžu voliť v parlamentných voľbách, vláda hostiteľského štátu nebude zastupovať ich záujmy na pôde EÚ, hoci vďaka nim získa väčšiu váhu," uviedla Záborská po dnešnom hlasovaní v pléne EP v Štrasburgu.

Nový systém hlasovania dvojitou väčšinou sa začne v Rade EÚ uplatňovať od 1. novembra 2014. Na prijatie návrhu sa budú vyžadovať dva typy väčšiny: väčšina členských štátov EÚ (aspoň 15) a väčšina celkového počtu obyvateľstva.

Štáty tvoriace túto väčšinu musia zastupovať najmenej 65 percent celkovej populácie EÚ. Europarlamentom prijatý návrh nariadenia povedie podľa slovenskej europoslankyne k oslabeniu vplyvu tých členských štátov, ktorých občania odchádzajú za prácou do zahraničia, na dianie v Európskej únii.

To sa podľa nej negatívne dotkne nielen Slovenska, ale aj ďalších nových členských štátov. "Článok 4 nariadenia o demografickej štatistike považujem za výsmech demokracie. Jedným dáva moc bez mandátu voličov, zatiaľ čo tým, ktorí tento mandát majú, moc berie. Chcela by som preto vyzvať slovenskú vládu, aby urobila všetko pre vypustenie článku 4 z tohto nariadenia," zdôraznila Záborská,

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu