Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zmeny počasia v minulom týždni mali vplyv aj na alergikov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Začiatok minulého týždňa sa niesol v znamení vysokej hladiny peľových alergénov v ovzduší na celom území Slovenska.

Záver týždňa bol zas spojený s výrazným ochladením, silným vetrom a so zrážkovou činnosťou vo forme snehu na juhu, severe a východe, čo prispelo k zníženiu koncentrácií peľových alergénov v ovzduší, uviedla pre TASR hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

Ako uviedla Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby (PIS) v SR, napriek tomu najmä začiatkom týždňa boli namerané vysoké až veľmi vysoké hladiny peľových alergénov v ovzduší. Celkovo dominoval peľ jelše, ktorý dosiahol najvyššie hladiny v Bratislave, v Banskej Bystrici, ale aj Trnave.

"Druhý výrazný jarný alergén - peľ liesky, dominoval najmä na strednom a východnom Slovensku, pričom najvyššie koncentrácie jej peľu - 715 peľových zŕn na meter kubický vzduchu, zachytila monitorovacia stanica v Banskej Bystrici," dodala Lafférsová.

Výrazne stúpli aj hladiny peľu drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité, ale aj peľu brestu, predovšetkým v Bratislave. Podľa údajov ostatných monitorovacích staníc peľ tejto dreviny však ešte nedosahoval alergologicky významné hladiny, pokračovala Lafférsová.

Podobné to bolo podľa nej aj s peľom čeľadí cyprusovité a tisovité. Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval v nižších koncentráciách aj peľ topoľov a vŕb. Medzi spórami húb – plesní dominovali v ovzduší na celom území spóry rodu Cladospórium, väčšinou stále v nižších až stredných koncentráciách.

Podľa ďalších slov Tolnayovej prognóza na tento týždeň hovorí, že peľová sezóna jelše a liesky bude pokračovať na celom území Slovenska, pričom s výraznejším nárastom ich peľu v ovzduší možno ešte rátať najmä na strednom, severnom a východnom Slovensku. Postupne sa budú na celom území zvyšovať hladiny peľu drevín zo skupiny cyprusovité-tisovité i brestu, topoľov a vŕb. Avšak počas dní ovplyvnených extrémnym ochladením a zrážkovou činnosťou nedosiahnu hladiny peľu v ovzduší alergologicky významné koncentrácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu