Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rakúšania platia za opravu ciest štvrtinu toho, čo my: Majú ich bez jám!

Výtlky. Ktože by ich nemal rád? Zobraziť galériu (2)
Výtlky. Ktože by ich nemal rád? (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Je možné, aby rakúska obec počas jedného roka za opravu 70 kilometrov ciest zaplatila 30 tisíc, a slovenská za 10 kilometrov 130 tisíc eur? Áno, je. Tak u nás funguje systém.

Zaujímavé porovnanie zverejnila v Televíznych novinách TV Markíza. Dve obce sa nachádzajú iba pár kilometrov od seba. Rakúsky Angern a slovenská Záhorská Ves však majú úplne odlišné cesty. Kým v Rakúsku sa výtlky opravujú priebežne a cesty sú tak aj na jar hladké, na Slovensku sa iba plátajú najväčšie diery a čaká sa na havarijný stav. Z reportáže vyplynuli konkrétne čísla. Starosta Angernu Robert Meissl za rok minie na cesty 30 tisíc eur a stará sa o 70 kilometrov ciest. Jeho kolega, starosta Záhorskej Vsi Boris Šimkovič informuje, že spravuje desať kilometrov ciest a za posledný rok do nich dal 130 tisíc eur.

Priepastný rozdiel jestvuje vďaka rôznemu prístupu. Kým na rakúskej strane sa cesty opravujú priebežne, na Slovensku sa čaká na havarijný stav. Aj Záhorská Ves takto radšej objednala plošnú rekonštrukciu dlhého úseku cesty, ktorý bol po rokoch zdevastovaný.

Parádny výtlk priamo pred Úradom vlády v Bratislave
Zobraziť galériu (2)
Parádny výtlk priamo pred Úradom vlády v Bratislave  (Zdroj: Jan Zemiar)

Viacerí experti v reportážach Markízy potvrdili, že kým v Rakúsku majú na údržbu ciest zavedený funkčný systém, u nás sa také čosi dlhé roky zanedbávalo. Aj túto jar sa tak výtlky na cestách zrejme budú iba plátať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu