Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prevratné rozhodnutie súdu: Lekárku za smrť Miška (†4) odsúdili na 2,5 roka!

Lekárka chorého Miška dvakrát poslala domov Zobraziť galériu (5)
Lekárka chorého Miška dvakrát poslala domov (Zdroj: TASR, FB)

TRENČÍN – Za smrť pacienta do basy! Detskej lekárke Eve Gajdošovej dnes Okresný súd v Trenčíne udelil 30-mesačný nepodmienečný trest za smrť malého pacienta Miška (†4), ktorý zomrel v roku 2009 po tom, čo podcenila jeho zdravotný stav a poslala ho z pohotovosti domov.

Miško dostal v decembri 2009 horúčky a mama Renáta ho preto vzala na pohotovosť, kde v tom čase slúžila detská lekárka Eva Gajdošová, ktorá ho po prehliadke poslala domov. Keďže chlapcov stav sa zhoršoval, matka ho o pár hodín vzala späť na pohotovosť, no lekárka chorého Miška ani vtedy nehospitalizovala a poslala domov. To sa nakoniec chlapcovi stalo osudným. Jeho telíčko totiž bojovalo s vážnou infekciou, ktorú lekárka prehliadla.

Matka Renáta s nebohým Miškom.
Zobraziť galériu (5)
Matka Renáta s nebohým Miškom.  (Zdroj: FB)

"Podľa rozsudku okresného súdu obžalovaná Eva G. ako službukonajúca lekárka detskej ambulancie Lekárskej služby prvej pomoci – Nemocnice s poliklinikou Ilava 12.12.2009 o 14.04 hodine a následne opakovane uvedeného dňa asi o 18.30 hodine pri vyšetrení dieťaťa (štvorročného Michala z Ilavy) nebrala do úvahy priebeh jeho ochorenia, ktorý poukazoval na možnosť invazívneho bakteriálneho ochorenia, podcenila jeho stav a nevykonala všetky zdravotné úkony na správne určenie choroby. Predovšetkým nerozšírila vyšetrenia o tzv. zápalové markery a nevyšetrila snímku hrudníka, na základe jednoznačného progresu ochorenia s jeho alarmujúcimi príznakmi neodporučila pacientovi hospitalizáciu a komplexné vyšetrenie s cielenou útočnou liečbou," uviedol hovorca trenčianskeho súdu Roman Tarabus.

Ako dodal, v dôsledku toho 13. decembra 2009 o 8.30 hodine Miško doma zomrel. Príčinou jeho smrti bolo kardiorespiračné zlyhanie v dôsledku hnisavého zápalu pľúc a pohrudnice. Okresný súd zaradil obžalovanú na výkon trestu do ústavu s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň obžalovanej uložil trest zákazu činnosti vykonávať lekársku prax na šesť rokov. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, lekárka sa voči nemu odvolala.

 

Odsúdená lekárka dnes po vypočutí rozsudku.
Zobraziť galériu (5)
Odsúdená lekárka dnes po vypočutí rozsudku.  (Zdroj: TASR)

 

 

 

 

 


     

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu