Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Lekári vyhlásili vojnu sudcom: Boj za kolegyňu, ktorá mala zabiť Michala (†4)!

Eva Gajdošová
Eva Gajdošová (Zdroj: TASR)

KOŠICE – Sú presvedčení o nevine lekárky a o neodbornom posúdení tragického prípadu úmrtia dieťaťa. Prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Andrej Janco sa dnes v Košiciach vyjadril k medializovanému prípadu lekárky Evy Gajdošovej z Ilavy, ktorú súd v Trenčíne odsúdil za trestný čin prečinu usmrtenia a uložil jej trest odňatia slobody vo výmere tridsať mesiacov nepodmienečne a zároveň jej uložil trest zákazu činnosti vykonávať lekársku prax na dobu 6 rokov.

Lekárka podľa rozsudku mala ešte v roku 2009 zaviniť smrť chlapčeka Michala Hasaja (†4), keď vraj nebrala do úvahy priebeh jeho ochorenia, ktorý poukazoval na možnosť invazívneho bakteriálneho ochorenia, pleuropneumónie. Podcenila jeho stav a nevykonala všetky zdravotné úkony, neodporučila pacientovi hospitalizáciu a komplexné vyšetrenia s cielenou útočnou liečbou, v dôsledku čoho malý chlapec doma umrel. Príčinou jeho smrti bolo kardiorespiračné zlyhanie v dôsledku hnisavého zápalu pľúc a pohrudnice.

„Bezprostredne po zverejnení správy o odsúdení MUDr. Gajdošovej v médiách sme na vedenie SLÚŠ dostali viaceré podnety k tomu, aby sme túto kauzu preskúmali a to vzhľadom na dobré meno, ktoré MUDr. Gajdošová požíva ako lekárka u svojich kolegov, aj pacientov. Dostali sme tiež početné upozornenia na to, že kauza by mohla poukazovať na opakovanú motivovanú kampaň proti lekárom, akých sme boli svedkami už neraz,“ hovorí A. Janco, a tak začali s vlastným pátraním, ktoré prinieslo nové výsledky: „Na základe našich zistení je v zápise uvedené, že dieťaťu bol z pľúc pri pokuse o oživenie odsatý žalúdočný obsah. Vdýchnutie žalúdočného obsahu spôsobilo udusenie dieťaťa a vznikli zápalové zmeny na pravých pľúcach v dôsledku pôsobenia žalúdočnej kyseliny na pľúcne tkanivo. Toto bolo skutočnou príčinou úmrtia,“ hovorí a dodáva: „Bakteriálny zápal v organizme bol už na ústupe v dôsledku správnej antibiotickej liečby, ktorú lekárka nasadila.“

Lekárska únia špecialistov sa snaží meno lekárky Gajdošovej očistiť a tak iniciuje ďalšie súdne pojednávanie. „Odvolacie súdne konanie sa uskutoční dňa 19. augusta o 10.00 na Krajskom súde v Trenčíne.  K dnešnému dňu máme k dispozícii súdnoznalecké posudky od renomovaných odborníkov v oblasti pľúcneho lekárstva, intenzívnej medicíny, pediatrie a odvolaciemu súdu poskytneme aj posudok od svetovej kapacity zo súdneho lekárstva zo zahraničia. Všetky posudky podporujú stanovisko, ktoré vypracovala MUDr. Jancová, z ktorého jasne vyplýva, že k úmrtiu nedošlo z viny MUDr. Gajdošovej, ale ide o typický prípad náhleho úmrtia v dôsledku aspirácie žalúdočného obsahu,“ vysvetľuje A. Janco.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu