Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zúfalá matka sa satisfakcie nedočkala: Lekárku, ktorá poslala domov jej Miška (†4), súd oslobodil!

EvaGajdošová (vľavo) a matka s malým Miškom
EvaGajdošová (vľavo) a matka s malým Miškom (Zdroj: TASR, FB)

TRENČÍN – Detská lekárka z ilavskej pohotovosti, ktorá podľa obžaloby v roku 2009 podcenila vyšetrenie a zavinila smrť štvorročného Michala, je nevinná. Rozhodol o tom Okresný súd v Trenčíne. Rozsudok nie je právoplatný, prokuratúra sa odvolala.

Lekárka Eva Gajdošová (54) podľa obžaloby podcenila zdravotný stav malého Miška, s ktorým jeho mama opakovane prišla na pohotovosť. Neposlala ho do nemocnice a chlapec na druhý deň doma zomrel.

Sudca lekárku pred doma rokmi za to poslal na 30 mesiacov za mreže a udelil jej šesťročný zákaz výkonu lekárskej praxe. Krajský súd v Trenčíne ju oslobodil. Na základe dovolania vec riešil aj Najvyšší súd SR, ktorý vec pre procesné chyby vrátil. Ten istý sudca ju dnes oslobodil. Jej konanie podľa jeho slov nebolo trestným činom. Ako uviedol v odôvodnení rozsudku, na základe dodatočných znaleckých posudkov sa nedá jednoznačne dokázať, že konanie lekárky spôsobilo smrť dieťaťa. “Súd musí konštatovať, že túto mieru nie je možné ustáliť.” 

"Neviem, nerozumiem tomu, spravodlivosť zlyhala," komentovala rozsudok matka. Lekárku prišli podporiť kolegovia lekári, na tých po rozsudku slovne zaútočil starý otec dieťaťa. Obhajca lekárky Ján Sitarčík naďalej tvrdí, že išlo o náhlu smrť, ktorú jeho klientka nemohla ovplyvniť. "V pochybnostiach v prospech obžalovaného," citoval rímske právo. 

Eva Gajdošová ako službukonajúca lekárka detskej ambulancie lekárskej služby prvej pomoci podľa obžaloby pri vyšetrení dieťaťa nebrala do úvahy priebeh ochorenia dieťaťa, ktorý poukazoval na možnosť invazívneho bakteriálneho ochorenia. Podcenila a nevykonala všetky zdravotné úkony na správne určenie choroby, v dôsledku čoho chlapček zomrel. Eva Gajdošová sa na pojednávaní na vlastnú žiadosť nezúčastňuje. Obhajoba predložila dodatočné znalecké posudky, ktoré mali potvrdiť jej nevinu. Za lekárku sa postavila aj Slovenská lekárska únia špecialistov (SLÚŠ). 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu